Home

Achtergrond

Nieuwe normen voor bemesting biologische landbouw

De biologische landbouw wil in 2010 toe naar nieuwe bemestingsnormen. De Werkgroep 100% biologische meststoffen heeft daartoe een voorstel gedaan. De Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica neemt in juni een definitief besluit over het plan.

Een van de voorstellen is een nieuwe indeling van meststoffen in drie categoriën. De derde categorie, meststoffen waarvoor voldoende biologische alternatieven aanwezig zijn, wordt per 2010 verboden. De tweede categorie, meststoffen die toegestaan worden in de biologische landbouw als aanvulling op de eerste categorie meststoffen en waarvoor onvoldoende biologisch alternatief is, wordt beperkt toegelaten. In 2020 moet 90 tot 100 procent van de gebruikte mest biologische uit de eerste categorie komen, dierlijke mest of overige organische meststoffen, zoals compost, zijn.

Verder moet de biologische veehouderij in 2012 100 procent grondgebonden zijn en mag transport van biologische mest alleen nog plaatsvinden tussen geregistreerde biologische bedrijven.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.