Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe fiscale constructie uit paleis verrast Kamer

De Tweede Kamer is onaangenaam verrast door berichten over een nieuwe fiscale constructie waarbij de financiële staf van het koninklijk huis betrokken is.

Een privéfonds van de familie De Bourbon de Parme wordt volgens gegevens van de Volkskrant bestuurd vanuit paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix. De ex van prinses Irene, Carlos Hugo de Bourbon de Parme, is de belangrijkste bestuurder van het fonds. Een zogenoemd besloten fonds voor gemene rekening kan gebruikt worden om minder belasting te hoeven betalen over erfenissen of schenkingen.

"Heel onhandig en ongewenst'', stelt PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang. "Gênant dat het werkpaleis van de majesteit hierbij betrokken is'', aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. PvdA, SP en VVD stellen dat de kwestie slecht is voor het aanzien van het koninklijk huis.

Vorige week werd bekend dat prinses Christina haar vermogen heeft weggezet op het fiscaal aantrekkelijke Britse eiland Guernsey. De Tweede Kamer maakte toen al duidelijk dat de constructie weliswaar wettelijk is toegestaan maar zeker niet wenselijk. Op initiatief van het CDA vroeg het parlement om een overzicht van alle rechtspersonen die gevestigd zijn op een adres of postbus van het koninklijk huis. Net als bij de constructie van prinses Irene is het postadres voor het beheer van het geld van Christina ook paleis Noordeinde.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is het de hoogste tijd een debat te houden over wat rond het financieel beheer van de koninklijke familie wenselijk is. Hij wil daarom snel het gevraagde overzicht van het kabinet ontvangen.

PvdA'er Tang vindt dat ook premier Jan Peter Balkenende zich met de kwestie moet bemoeien, hoewel het Kamerlid niet uitsluit dat de publiciteit het koninklijk huis al heeft doen inzien dat deze fiscale constructies beter beëindigd kunnen worden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    van hoog

    Och wat thuisbankieren, wat gaan jagen, wat wilde zwijnen bijvoederen en schreeuwen dat er schade is, och wat nederig neerkijken op het volk. Het is zo'n slecht leventje nog niet

  • no-profile-image

    gert

    beter dan een ijslandse bank moet ik toegeven

Of registreer je om te kunnen reageren.