Home

Achtergrond

Nieuw melamine-alarm bij Fonterra

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra heeft 30.000 ton melkpoeder laten vasthouden vanwege een nieuw melamine-alarm.

Hoewel het niet lijkt te gaan om een zo ernstig probleem als eind vorig jaar in China, is het slecht nieuws voor het bedrijf en voor Nieuw-Zeeland. Bijna twee weken geleden waarschuwde een Duitse toeleverancier, Budenheim, dat sporen van melamine waren gevonden in het toevoegmiddel ijzer-pyrofosfaat. Dit wordt aan melkpoeder toegevoegd om de aanmaak van rode bloedcellen te bevorderen. Bij een routinecontrole bleken sporen van melamine in de stof te zitten.

Fonterra werd direct gewaarschuwd. Dat heeft ook onmiddellijk het gebruik van de stof stopgezet. Fonterra heeft in overleg met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten de zaak vervolgens tien dagen stil gehouden. Er lijkt geen gevaar te zijn voor de volksgezondheid, maar de mate van vervuiling wordt nog uitgezocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.