Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuw-Zeelanders willen geen protectionisme

Nieuw-Zeelandse boeren willen geen subsidies en hun regering biedt geen directe steun voor agrarische producenten, aldus Rachel Fry, ambassadeur voor Nieuw-Zeeland in Nederland.

Nieuw-Zeelandse boeren willen een wereldmarkt die niet is verstoord door protectionistische barrières.

Nieuw-Zeeland ondersteunt Nederland in zijn verzet tegen de herintroductie door de Europese Unie van exportrestituties voor zuivelproducten. Samen met andere leden van de Cairns Group hebben wij de Europese Unie verzocht deze beslissing terug te draaien. Wij geloven dat deze beslissing het probleem van de ingezakte wereldprijzen slechts zal verergeren, wat zowel voor Nederlandse als Nieuw-Zeelandse zuivelexporteurs nadelig zal zijn.

Nieuw-Zeeland is vooral bezorgd dat de stap om exportrestituties te herintroduceren een negatief signaal stuurt in de huidige kritieke fase voor multilaterale onderhandelingen over handel en voor de wereldeconomie. Dit is een tijd waarin alle moeite moet worden gedaan om protectionisme af te wijzen en verstoringen in agrarische markten op te heffen.

De speculatie in het Agrarisch Dagblad op 20 januari dat Nieuw-Zeeland zou overwegen terug te slaan met haar eigen exportrestituties heeft geen fundament. Het is het al lang bestaande en vaste beleid van de regering om geen directe steun aan agrarische producenten te bieden. Dientengevolge heeft Nieuw-Zeeland het laagste niveau aan agrarische steun van alle Oeso-landen. Nieuw-Zeelandse boeren zijn voor hun inkomen volledig afhankelijk van hetgeen zij verdienen op de kleine binnenlandse markt en de internationale markten.

Bovendien willen Nieuw-Zeelandse boeren geen subsidies. Zij zijn trots op hun efficiëntie en hun ondernemerschap, en verdedigen fel hun onafhankelijkheid ten opzichte van de overheid. Zij willen echter wel eerlijk kunnen handelen op de wereldmarkten die niet zijn verstoord door protectionistische barrières en subsidies.

De stap van de Europese Unie benadrukt het belang om de Doha Ontwikkelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie zo snel mogelijk af te ronden. De overeenkomst van de leden van de Wereldhandelsorganisatie om agrarische exportsubsidies te verwijderen is één van de meest belangrijke potentiële uitkomsten van de ronde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar zijn zuivelovereschotten wel op de wereldmarkt gedumpt waar andere landen nu nog last van hebben,ze zullen die andere landen nu wel even vertellen hoe het nu verder moet

 • no-profile-image

  goede boer

  Het is maar net hoe je als regering van een bepaald land je boeren behandeld.
  De richtlijn is dan hoeveel belasting, heffingen en accijnzen een boer omgerekend per liter melk of per kilo graan enz. moet betalen. Behoeft een boer weinig belasting, heffingen en accijnzen te betalen dan hoeven daartegenover, voor een goed draaiende landbouweconomie, ook weinig of geen subsidies aan boeren worden gegeven. Betaald een boer echter veel belasting, heffingen en accijnzen (zoals in Nederland), dan is het geven van subsidies een onderdeel om de landbouweconomie in eigen land in de benen te houden. Het is maar net hoe je aankijkt tegen het betalen van belasting, heffingen en accijnzen aan de ene kant en het geven van subsidie aan de andere kant. Een boer weinig of geen belasting laten betalen is in de zin van de landbouweconomie het zelfde als subsidie geven. Hoeveel belasting, heffingen en accijnzen een boer per land moet betalen, mag daarom ook best een rol spelen bij de WTO onderhandelingen

Of registreer je om te kunnen reageren.