Home

Achtergrond 186 x bekeken

Niet alleen cijfers tellen

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2007 opnieuw toe­genomen.

De sector reageert bezorgd, maar niet verrast. Het gebruik is de afgelopen jaren telkens toegenomen. Dat de sector zich zorgen moet maken is duidelijk. Een groot deel heeft dit ook begrepen. Actieprogramma’s, onderzoeken en convenan­ten moeten leiden tot een vermindering van het gebruik.

De inzet van voorlopers in de sector hierbij is goed. Er zijn ook al veel veebedrijven die met veel minder antibiotica kunnen werken, zo blijkt uit de verschillen in gebruik per bedrijf. Het kan dus wel. Al blijft het voor een grote groep veehouders aantrekkelijk om het rela­tief goedkope lapmiddel in te zetten voor allerhande kwaaltjes.

Het grootste risico in de weg naar minder antibiotica is dat er te veel naar cijfers wordt gekeken, en niet naar typen antibiotica. In de vee­houderij wordt relatief veel antibiotica gebruikt, maar het gaat wel om de 'simpele' varianten. We houden hierdoor hoogwaardige varianten antibiotica beschikbaar voor de humane medische wereld.

Bacteriën die resistent zijn voor de eenvoudige antibiotica kunnen hierdoor toch nog aangepakt worden. Deze situatie moet zo blijven. We moeten wa­ken voor het enkel focussen op lager gebruik, waardoor – net als in het buitenland – wel meer hoogwaardigere middelen worden ingezet.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.