Home

Achtergrond

Niemand ontkomt aan vrijdag de 13e

Na acht maanden dient zich weer een vrijdag de 13e aan, de dag die volgens het volksgeloof meer ongeluk met zich meebrengt dan een gewone dag.

Dit jaar valt zowel de 13e dag van februari als van maart op een vrijdag. Het fenomeen van een vrijdag de 13e in twee elkaar opvolgende maanden doet zich maar eens in de zeven à acht jaar voor.

De vrijdag als ongeluksdag zou zijn oorsprong vinden in het feit dat Jezus op die dag werd gekruisigd. Het getal 13 wordt in Europa en Amerika gezien als een ongeluksgetal. Maar wetenschappelijk is nooit bewezen dat de dag meer ongeluk oplevert dan andere dagen. Sterker nog: een Nederlands onderzoek van een paar jaar geleden wees zelfs uit dat de meeste Nederlanders juist minder pech hebben op vrijdag de 13e.

Organisaties als de NS, de ANWB of grote ziekenhuizen als het AMC melden op vrijdag de 13e niet meer problemen of ongevallen dan op andere dagen. Wel trouwen er ook in Nederland minder mensen dan op andere vrijdagen. In Amerika leeft het fenomeen sterker: daar nemen veel mensen zelfs een vrije dag op of stellen uit voorzorg zakelijke transacties uit.

Om de dag te 'vieren' verschijnt deze vrijdag wereldwijd het nieuwe deel in de langlopende reeks Friday the 13th-films over de gemaskerde seriemoordenaar Jason Voorhees.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.