Home

Achtergrond 214 x bekeken

Nibud krijgt veel verzoeken om advies

Hoe ga ik verstandig met mijn geld om? Hoeveel geld moet ik als buffer achter de hand houden? Het Nationaal Instituut voor Budgetbeheersing (Nibud) ziet sinds januari het aantal vragen om advies snel toenemen.

"Het aantal is zeker verdubbeld'', zegt directeur Gerjoke Wilmink. Het zijn er nu een paar honderd per week. Ook de aard van de vragen is anders. "Ging het vroeger bijvoorbeeld om hoeveel kostgeld kan ik vragen, nu gaan de vragen dieper. Mensen willen weten waar zij verstandig aan doen.''

De onzekerheid bij mensen neemt toe, concludeert zij. Het instituut in Utrecht ziet ook grote pieken in het gebruik van de site wanneer het een nieuw hulpmiddel om verstandig met geld om te gaan heeft ontwikkeld. "Zoals laatst met de risicometer voor leningen'', aldus Wilmink. Daarmee kan iemand controleren of een lening wel in zijn budget past en of hij de maandelijkse aflossing wel wil betalen.

De meeste mensen krijgen dit jaar ondanks alle economische problemen meer te besteden, zo berekende het Nibud vorige maand. Toch raadde het iedereen aan te zorgen voor een buffer. Want wie zijn baan kwijt raakt, gaat er vaak flink op achteruit. Hoe hoog die buffer zou moeten zijn, hangt af van de persoonlijke situatie. De "bufferberekenaar'' van het Nibud helpt daarbij.

"Houd het overzicht over je bestedingen'', zegt Wilmink. "Grip is het sleutelwoord''. Zet op een rij wat er aan geld binnenkomt en wat de uitgaven zijn, adviseert het Nibud. Kijk dan waar ruimte zit in de bestedingen. Ook daarvoor is op de site een hulpmiddel te vinden: het persoonlijk budgetadvies. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld zien waar het afwijkt van het gemiddelde. Dat is dan mogelijk een post waar op te bezuinigen valt.

Op vaste lasten als huur of hypotheek valt niet veel te bezuinigen als het inkomen terugvalt. Dat geldt ook voor de aflossing van leningen. Wie veel hoge lasten heeft, krijgt daarom eerder te maken met problemen als het inkomen minder wordt.

Geeft iemand veel geld uit aan vakanties, dan is het gemakkelijker dat te beperken. Ook op de kosten voor energie valt vaak te besparen. Ook daarvoor zijn op de site tips te vinden. Het gaat vaak om eenvoudige dingen als: zet apparaten uit in plaats van op stand-by, en gebruik spaarlampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.