Home

Achtergrond

Nibud komt met risicometer voor geld lenen

Is deze lening wel verantwoord en kan ik de maandelijkse aflossing wel opbrengen? Wie antwoord op deze vraag wil hebben kan sinds dinsdag terecht bij de "risicometer lenen'' van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud).

Banken hebben ook wel leenmeters, maar die laten zien wat iemand kán lenen, aldus het Nibud. Met de risicometer kan de consument controleren of een lening wel in zijn budget past en of hij de maandelijkse aflossing wel wíl betalen.

Het Nibud hoopt dat mensen door de risicometer minder snel een lening afsluiten die ze eigenlijk niet kunnen betalen. De meter is te vinden op de site van het Nibud. (www.nibud.nl/risicometerlenen).

Bij de meter van het Nibud moet de consument invullen wat hij wil lenen, hoeveel hij verdient en hoe hij woont. Ook moet hij opgeven of hij al een lening heeft en of hij autokosten heeft. De risicometer berekent dan de maandelijkse uitgaven die bij dat huishouden horen voor bijvoorbeeld kleding en de dagelijkse boodschappen.

Op basis daarvan geeft de meter aan of er ruimte is voor aflossing van de gewenste lening. Kleurt de meter rood, dan zou aflossing van de gewenste lening wel erg zwaar op het gezin drukken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.