Home

Achtergrond 225 x bekeken

Nevedi: stop op medicinaal voer in 2012

De productie van medicinaal veevoer zou in 2012 beëindigd kunnen worden.

Dat heeft Henk Flipsen, directeur van diervoerorganisatie Nevedi, vanochtend gezegd in een gesprek met de Kamercommissie LNV.

Voorwaarde is wel dat er dan goede alternatieven zijn voor het toedienen van medicijnen aan vee. Volgens Flipsen zouden veehouders zelf medicijnen kunnen mengen met het voer (als zogenoemde topdressing) of zou het kunnen worden toegediend via het drinkwater. Het onderzoek naar deze alternatieven brengt echter kosten met zich mee. Onduidelijk is wie die zou moeten dragen.

Hoogleraar antimicrobiële resistentie Dik Mevius, tevens hoofd van het referentielaboratorium bij het Centraal Veterinair Instituut, verwacht weinig van de door Flipsen genoemde alternatieven. Het levert problemen op met het verslepen van medicijnen en schaadt de gezondheid van veehouders. Bijomend probleem is dat medicinaal voer Europees is geregistreerd.

Mevius voegde daaraan toe dat de kwaliteit van het veevoer onder druk staat door de hoge kosten. Daar komt nog bij dat door het diermeelverbod (vanwege de BSE-crisis) hoogwaardig dierlijk eiwit uit het voer is verdwenen.

Een geleidelijk einde aan medicinaal veevoer is een van de afspraken, die is vastgelegd in het vorig jaar gesloten Convenant Antibioticaresistentie. Door het gebruik van medicijnen, met name antibiotica, in de veehouderij terug te dringen moet de toenemende resistentie tegen antibiotica, bij zowel dieren als mensen, worden gestopt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.