Home

Achtergrond 267 x bekeken

Nederlandse uien ondanks crisis op absoluut exportrecord

Het slechte uienjaar komt eenvoudigweg door de superopbrengst per hectare, zegt Jaap Wiskerke. Volgens hem moeten Nederlandse telers op deze weg doorgaan. ”Zij krijgen gemiddeld meer voor hun uien dan collega’s in andere Europese landen.”

Het seizoen 2008-2009 is een moeilijk seizoen voor de hele uienketen. De teler krijgt vandaag de dag nog niet eens de helft van zijn kostprijs. Daardoor kunnen de sorteerbedrijven geen kostdekkende marge realiseren. De oorzaak is eenvoudig te verklaren.
Nederland heeft de laatste jaren rond de 20.000 hectare zaaiuien. De opbrengst per hectare in 2006-2007 was 46.4 ton. In 2007-2008 was dat 54,2 ton en dit seizoen 62,5 ton per hectare. Wanneer de opbrengsten per hectare in andere Europese landen ook ver boven het gemiddelde liggen, heeft Nederland een probleem.

De export tot en met 1 februari dit jaar ligt op een absoluut record: 490.000 ton. De voorraad die we nu nog moeten exporteren schatten we op 490.000 ton. Wanneer er 10 ton per hectare minder geoogst zou zijn, hadden we nu nog maar 290.000 ton voorraad gehad: de op een na laagste voorraad per 1 februari in de laatste acht jaar.

Als de economische crisis in de wereld en overige problemen in individuele landen, zoals Thailand en Rusland, zich niet hadden voorgedaan, hadden we opgeteld per saldo nog meer kunnen exporteren.
De oorzaak van dit slechte uienjaar is simpelweg een superopbrengst per hectare. Wij moeten op deze weg doorgaan. De Nederlandse uienexport is dit jaar uitgebreid naar meer verschillende landen. Wat erg belangrijk is dat de Nederlandse teler gemiddeld meer voor zijn uien krijgt dan collega’s in andere Europese landen. De motivatie om uien te blijven telen is ook in die landen niet groot.

De mogelijkheden voor de komende maanden zijn niet slecht. Allereerst is er door de economische crisis ook een groot probleem in de scheepvaart. Door het teruglopen van de internationale handel is er een gigantisch overschot aan scheepruimte. De transportprijzen zijn dan ook naar een historisch laag niveau gedaald. Wij kunnen nu voor 30 euro per ton uien verladen naar Singapore en Maleisië. Deze landen kunnen hierdoor langer Nederlandse uien importeren. De nieuwe oogst in Nieuw-Zeeland is veel duurder.

Ook de transportprijs naar Afrika is verder gedaald. Naar enkele grote bestemmingen zoals Dakar en Abidjan ligt de prijs nu rond de 50 euro per ton.

Wat wel als een gevaar boven de markt hangt, is dat diverse scheepvaartmaatschappijen de komende maanden kunnen omvallen wegens te grote verliezen. Ook een probleem is dat de voorraad per 1 februari 490.000 ton bedraagt. Dit betekent een gemiddelde export tot aan het einde van dit seizoen van 23.000 ton per week. Wanneer een land als Rusland er niet bijkomt, gaat dit een probleem worden. De onzekerheid van de valutakoersen is niet bevorderlijk voor de handel. Klanten in Rusland besluiten om beperkt handel te drijven, omdat daarmee het risico op verliezen wordt verkleind. De kredietlimiet is ingetrokken voor veel klanten in Rusland. Er is dan ook weinig animo onder de Nederlandse uienexporteurs om grote hoeveelheden naar Rusland te exporteren.

Wel kunnen we met deze uien- en transportprijzen naar veel landen handel blijven brengen. Verder kunnen misschien klimatologische omstandigheden in andere landen een uitkomst bieden. Grote droogte in China, maar ook in Zuid Amerika bijvoorbeeld Argentinië.
Het blijft altijd koffiedik kijken het zijn en blijven uien. Maar wel moeten we realistisch blijven. Niet alleen in Nederland zijn er veel uien maar ook bijvoorbeeld Duitsland heeft er meer als andere jaren. De verkoopprijs bijvoorbeeld in Frankrijk op de markt van Lyon was deze week Euro 0,12 per kg voor de 10 kg zakken. Dit betekent met euro 0,03 transport dat de netto uienprijs voor de teler onder de euro 0,02 is gedaald. Dus voor Nederlandse uien is het onmogelijk om met deze prijzen te concurreren. We moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om de resterende voorraad af te zetten.

Jaap Wiskerke is directeur van handelsbedrijf Wiskerke Onions in Kruiningen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.