Home

Achtergrond 175 x bekeken

Nederlandse economie krimpt met 3,5 procent

De Nederlandse economie zal dit jaar krimpen met 3,5 procent.

Dat blijkt vandaag uit voorlopige ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). In december voorspelde het CPB nog een economische krimp van 0,75 procent, maar de wereldwijde economische crisis en de recessie hebben veel harder toegeslagen dan voorspeld.

De werkloosheid zal dit jaar volgens het CPB oplopen naar 5,5 procent en in 2010 naar 8,75 procent van de beroepsbevolking. Met de koopkracht van de Nederlander gaat het gemiddeld gezien nog wel goed. Die stijgt in 2009 met 2,25 procent en blijft het jaar erna gelijk.

De rekenmeesters van het CPB geven geen uitsluitsel over het verwachte begrotingstekort omdat er nog informatie van de verschillende ministeries moet komen. Het begrotingstekort is van cruciaal belang voor de onderhandelingen tussen de regeringspartijen over de Voorjaarsnota.

De meest betrokken ministers zaten dinsdagochtend in het torentje van premier Jan Peter Balkenende al te vergaderen over de CPB-cijfers. In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet gaat bezuinigen als het begrotingstekort groter wordt dan 2 procent. Maar de PvdA en de ChristenUnie vrezen dat dat de economie verder zal schaden. Vorige week bleek al dat voor het kabinet miljardenbezuinigingen dreigen als het wil vasthouden aan de eigen strenge begrotingsregels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.