Home

Achtergrond

'Nederland scoort laag in antibioticagebruik en -resistentie'

Nederland gebruikt in vergelijking met andere EU-landen weinig antibiotica in de humane gezondheidszorg.

Ook de resistentie tegen antibiotica is er relatief laag. Dat heeft RIVM-onderzoeker Hajo Grundmann vanmiddag gezegd in een gesprek met de Kamercommissie LNV over antibioticaresistentie. Grundmann leidt internationaal vergelijkend onderzoek naar de resistentie.

"Nederland heeft met de Skandinavische landen de laagste resistentie in Europa. Ook het voorschrijven van antibiotica gebeurt uiterst zorgvuldig; in Frankrijk en Griekenland ligt het gebruik tien keer zo hoog."

Niettemin is de resistentie een groeiend probleem, erkenden Grundmann en zijn collega Roel Coutinho, tevens hoofd van het Centrum Infectieziektebestrijding. "We moeten er alles aan doen om deze ontwikkeling te keren." De resistentie wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van antibiotica in de humane gezondheidszorg.

Het veelvuldige gebruik van antibiotica in de veehouderij moet daarbij ook worden aangepakt. "Landbouwdieren in Nederland krijgen, gecorrigeerd naar hun lichaamsgewicht, zes tot tien keer zoveel antibiotica toegediend als mensen", aldus Grundmann.

Het convenant antibioticaresistentie is een goede stap, zei Coutinho, maar hij betreurt dat er geen harde reductiedoelen zijn afgsproken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.