Home

Achtergrond

NAV: suikerbeleid handhaven na 2014

De bietenteelt verdwijnt uit de EU als de Europese Commissie er voor kiest om na 2014 de bescherming van de suikermarkt helemaal op te heffen.

De suikerprijs op de wereldmarkt is te laag voor een rendabele bietenteelt en suikerproductie. De Commissie heeft bij de zuivel en het aardappelzetmeel wel gekozen om na 2014 de quoteringen op te heffen en de sectoren bloot te stellen aan de wereldmarkt. Dat scenario is rampzalig voor de bietensector, zei bestuurder Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op een bijeenkomst dinsdagavond in Oosteinde (Gr).

Hoekstra heeft de suikerprijzen van 2006 tot en met 2008 op een rij gezet. "De gemiddelde prijs in de EU komt over die periode op ongeveer 450 euro per ton witsuiker. Daarvan gaat 210 euro naar de bietenteler en 240 euro naar de bietenverwerker. De wereldmarktprijs ligt over die periode op gemiddeld 260 euro per ton witsuiker."

De wereldmarktprijs is onhaalbaar in de EU, concludeert Hoekstra. "Zelfs als de fabriek voor 150 euro per ton witsuiker de bieten kan verwerken dan blijft er nog maar 110 euro per ton witsuiker over voor de teler. Dat is omgerekend iets meer dan 15 euro per ton bieten."

Dat is niet rendabel, zegt Hoekstra. "In het najaar van 2008 heeft de NAV een kostprijsberekening gemaakt. De kostprijs bedraagt €39,55 per ton bieten."

De Europese Commissie besloot in 2005 tot een hervorming van het suikerbeleid. Dat ligt vast tot en met 2014. Hoekstra: "De NAV vindt dat het huidige beleid daarna moet worden voortgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.