Home

Achtergrond 323 x bekeken

Mogelijke groei areaal aardappelen in België

Het lijkt erop dat het areaal aardappelen in België dit jaar groeit.

Het lijkt erop dat het areaal aardappelen in België dit jaar groeit. Dat geldt voor zowel de vroege aardappelen als voor de hoofdteelt, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) in haar nieuwsbrief.

Het BAI noemt een aantal oorzaken. "Er is veel land beschikbaar. Veel gewassen zoals mais en vlas hebben saldotechnisch te weinig opgebracht, zodat men overweegt meer aardappelen te verbouwen. Ook de mogelijkheid om toeslagrechten te activeren op aardappelland speelt een rol."

Secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat is deze maand een initiatief begonnen om telers in België over te halen het aardappelareaal vrijwillig te verkleinen. De oprichting van de United Potato Growers Belgium (UPGB) moet leiden tot een hogere prijs. De UPGB volgt hiermee de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, die de oprichting van telersverenigingen in Nederland stimuleert, die vrijwillig afspraken maken om het areaal te verkleinen.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) voorspelde onlangs dat het aardappelareaal in Noordwest-Europa dit jaar groeit, vooral in België en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.