Home

Achtergrond 165 x bekeken

Mogelijk meer kindermishandeling door recessie

De kans bestaat dat de economische crisis leidt tot meer kindermishandeling.

Ouders en verzorgers richten hun frustaties door financiële zorgen en problemen, soms uit onmacht op de meest kwestbaren in hun buurt.

Mensen moet daarop alert zijn, schrijven deskundigen dinsdag in een artikel in Sociaal Totaal. Volgens Rien van IJzendoorn, hoogleraar gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden, is het risico op kindermishandeling in gezinnen met werkloze ouders bijna vijf keer groter dan in families die nog wel werk hebben.

Onder Van IJzendoorns leiding is twee jaar geleden voor het eerst onderzoek gepubliceerd hoe vaak kindermishandeling in Nederland voorkomt. Ook maakte het duidelijk hoe mensen zover komen. De Utrechtse jeugdarts en kindermishandelingdeskundige Ben Rensen vindt dat de politiek ook oog moet hebben voor de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de recessie en niet alleen voor de economische. Hij benadrukt dat politici met armoedebestrijding heel wat ellende kunnen voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.