Home

Achtergrond 4 reacties

Minder graan in vrijwel alle Europese lidstaten

In vrijwel alle Europese landen verbouwen akkerbouwers dit jaar minder graan. Ook de opbrengsten per hectare zullen in de meeste lidstaten lager uitvallen dan vorig jaar.

De Europese Commissie heeft de eerste volledige oogstraming gepubliceerd, met een onderscheid per lidstaat. Vorige maand had de Commissie al te kennen gegeven uit te gaan van een kleiner areaal in de EU en een lagere oogst dan vorig jaar.

Alleen in de zeer kleine graanlanden Finland, Cyprus en Estland stijgt de graanproductie. In de andere landen verwacht de Commissie een lagere graanoogst dan vorig jaar. Maar 2008 leverde dan ook een recordoogst op.

Vooral de productie van tarwe daalt sterk. De Commissie gaat uit van een Europese oogst van 128,9 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 8,3 procent minder dan vorig jaar. De productie van harde tarwe daalt 11,2 procent naar 8,9 miljoen ton.

Er komt ook flink minder gerst van de akkers. De Commissie gaat uit van een oogst dit jaar van 61,9 miljoen ton. Dat is een daling van 5,4 procent.

De totale graanproductie komt op 293,4 miljoen ton. Dat is 6,2 procent minder dan vorig jaar. Het areaal in de EU daalt 1,4 procent naar 59,7 miljoen hectare.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dit is goed voor de prijsvorming

 • no-profile-image

  R

  Als 't areaal met respectievelijk 8,3 en 11 en 5% daalt hoe kan de productie van 't graan dan maar met 6% dalen bij een topoogst in 2008 ?

 • no-profile-image

  Boer

  Nee gert. Veel akkerbouwers besluiten na het lezen van dit soort artikelen om graan te verbouwen. Mijn gok is dat je beter iets anders kunt verbouwen als je geld wil verdienen dit jaar. Als de analisten iets ophemelen kun je het best het tegenovergestelde doen.

 • no-profile-image

  van weeghel

  of moet de prijs weer naar boven .

Of registreer je om te kunnen reageren.