Home

Achtergrond 161 x bekeken

Miljoenenclaim dreigt voor het kabinet

De gedupeerde overheden die spaargeld verspeelden door het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki, willen dat het Rijk hun financiële verlies compenseert als ze hun gelijk halen bij de Raad van State.

Mocht het kabinet daartoe niet bereid zijn, dan willen ze dat eventueel met een miljoenclaim via de rechter afdwingen. Dat kondigde een woordvoerder van de provincie Noord-Holland donderdag aan namens de gedupeerde gemeenten, provincies en waterschappen.
Volgens hen is de bemoeienis van het Rijk fataal geweest voor het terughalen van het verloren geld. Ze vinden het optreden van het kabinet onrechtmatig en zeggen dat hun grondrecht is geschonden. De Raad van State behandelt hun beroep volgende week donderdag.

Toen de problemen in IJsland vorig jaar november bekend werden, lieten de lagere overheden met succes beslag leggen op de bezittingen van Landsbanki. In totaal ging het om een bedrag van 200 miljoen euro. Het kabinet blokkeerde deze stap echter via een Koninklijk Besluit. Volgens minister Bos van Financiën zou de eenzijdige actie de belangen van particuliere spaarders schaden.

In een brief aan de getroffen overheden trok staatssecretaris Bijleveld het bezwaar later in. Maar intussen was al surseance van betaling uitgesproken over Landsbanki en de beslaglegging achterhaald. De gedupeerde overheden menen dat zonder ingrijpen van het kabinet er wel degelijk kansen lagen om het geld terug te halen.

Behalve de provincie Noord-Holland zagen ook de gemeenten Asten, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert, de Drechtsteden, en het Waterschap Roer en Overmaas niets van hun geld terug.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.