Home

Achtergrond 217 x bekeken

Miljard landbouwschade Australië

Hevige branden hebben in de Australische provincie Victoria grote schade aangebracht. Zeker 130 mensen zijn omgekomen.

De boerenbond van de provincie, de Victorian Farmers Federation, zegt dat zeker tienduizenden runderen en schapen zijn omgekomen, boerderijen zijn verbrand en een deel van de landbouwinfrastructuur is vernield. Verzekeraars schatten de schade aan oogst, levende have en boerderijen tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro.

De branden zijn voor een deel vermoedelijk aangestoken. De Australische premier heeft de pyromanen levenslange gevangenis in het vooruitzicht gesteld. Het Australisch meteorologisch instituut en de Australische organisatie voor wetenschappelijk onderzoek voorspellen dat het bosbrandenseizoen de komende tien jaar eerder zal beginnen en intenser zal zijn als gevolg van de klimaatverandering.

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca zegt de dat gebeurtenissen in Australië de landbouw nog eens extra confronteren met het klimaatprobleem. "Voor ons is deze verschrikkelijke ramp een extra reden om nog te kijken naar de gevolgen ervan", zegt een woordvoerder van Copqa-Cogeca.

Voorzitter Albert-Jan Maat van LTO Nederland wil morgen in de vergadering van Copa-Cogeca de situatie in Australië aan de orde stellen. In het verleden hebben nationale en Europese landbouworganisaties bij dergelijke rampen steun verleend. Hoeveel boeren bij de branden zijn omgekomen is nog onbekend. De slachtoffers zijn gevallen in een plattelandsgebied, dat door een draaiende en sterk aanwakkerende wind plotseling door de vuurzee werd overvallen.

De boerenbond VFF is begonnen met een noodplan om de voervoorraden in het getroffen gebied weer aan te vullen, zodat het overgebleven vee toch te eten heeft. Ondertussen proberen boeren te redden wat er te redden is. De eerste hooiladingen zullen vandaag al worden afgeleverd, zegt voorzitter Simon Ramsay van de VFF. Collega-organisaties uit andere provincies hebben al hulp toegezegd. De VFF heeft een noodfonds geopend waarop geld kan worden gestort vanuit binnen- en buitenland.

Australië kampt niet alleen met branden in Victoria. Ook in het door droogte getroffen New South Wales woeden branden, terwijl in North-Queensland sprake is van ernstige overstromingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.