Home

Achtergrond 764 x bekeken

Mestuitrijden begint door vorst op beperkte schaal

In het Noord-Brabantse Drongelen wordt mest uitgereden op een perceel van melkveehouder Gijsbert Vos.

Vanaf 1 februari mag er weer mest uitgereden worden. "We konden door de vorst niet op volle kracht beginnen. Op sommige percelen ging het wel, maar op andere percelen was het te hard om mest uit te rijden", vertelt Frits van de Vendel van mestdistributiebedrijf Kasteel Meeuwen. Op bouwland wordt er door de vorst vrijwel geen mest uitgereden. "Deze gronden zijn echt te hard." De vraag naar drijfmest vanuit de akkerbouw is groot. "Door de hoge kunstmestprijzen hebben akkerbouwers meer belangstelling voor drijfmest", aldus de distributeur. Foto Joep van der Pal

De Griekse politie is vandaag slaags geraakt met boeren van het eiland Kreta. Zij wilden met hun trekkers vanaf de havenplaats Piraeus naar het centrum van Athene oprijden. De politie gebruikte traangas. Veel collega’s hadden juist eind vorige week hun wegblokkades afgebroken nadat enkele vakbonden extra compensatiemaatregelen van de regering hadden geaccepteerd. Foto ANP

Poolse schapenscheerders zijn druk in de weer om de 212 schapen van Albert en Seike Dijksterhuis van hun wintervacht te ontdoen. In goed drie en een half uur waren de vier scheerders klaar. De geschoren schapen blijven voorlopig binnen, tot na het aflammeren. Voor het aflammeren krijgt het paar Dijksterhuis (bijna 68 en 65 jaar) hulp van veterinairen van de Belgische universiteit in Merelbeek bij Gent. Ze komen in het Groningse Warffum praktijkervaring opdoen. Naast schapen houdt de familie Dijksterhuis veertig zoogkoeien. Foto Hans Sas

Akkerbouwer Dirk-Jans Mellema uit het Groningse Nieuw-Scheemda krijgt van Agrifirm kunstmest aanleverd. Sinds zondag mag er weer mest uitgereden worden, maar dan mag de grond niet bevroren zijn. "Vanochtend was de grond nog vrij hard, maar vamiddag was de dooi goed ingetreden", legt Scheemda uit. "Daarom kon ik prima uitrijden." Scheemda heeft kunstmest uitgereden op 70 hectare bouwland met wintertarwe en op 10 hectare met koolzaad. Foto Koos van de Spek

Bezoekers van de kijkdag voorafgaand aan de akkerbouwveiling, die morgen in Marknesse wordt gehouden, bekijken een aardappelpootmachine. Er worden 200 artikelen verkocht van het akkerbouwbedrijf dat vanwege leeftijd en gebrek aan opvolging wordt beëindigd. "Voor alles is wel belangstelling", vertelt Herman Schotalbers, mede-eigenaar van Ino Meijer veilingen & taxaties. "Alles wordt verkocht. Een groot deel van de apparatuur blijft in Flevoland." Schotalbers vindt het spijtig dat steeds meer via internet wordt geveild. Foto Ruud Ploeg

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.