Home

Achtergrond 212 x bekeken 1 reactie

Melkquotum groeit tot 2015 nog met 600 miljoen kilo

Het Nederlandse melkquotum groeit tot en met quotumjaar 2014/2015 nog met goed 600 miljoen kilo tot ruim 12 miljard kilo.

Dit blijkt uit de officiële publicatie van de Europese health check besluiten, zoals het Productschap Zuivel heeft doorgegeven.

De voorziene groei van het quotum gebeurt op basis van de afspraken die eind vorig jaar door de ministers van landbouw zijn vastgelegd. In nagenoeg alle lidstaten verloopt de uitbreiding van het quotum stapsgewijs, met uitzondering van Italië.

Italië heeft bedongen dat het de totale quotumverruiming tot en met 2015 al met ingang van het nieuwe quotumjaar mag benutten. In wezen krijgt het land daarmee tijdelijk een extra uitbreiding van de productieruimte ten opzichte van de andere lidstaten, maar gezien de lage zelfvoorzieningsgraad voor zuivel in Italië hebben de EU-lidstaten ingestemd met deze handreiking aan de Italiaanse melkveehouderij.

Ook wil de EU voorkomen dat Italië vrijwel als enige steeds een hoge superheffing moet betalen. Met de huidige correctie wordt dit waarschijnlijk voorkomen, zo redeneert de Europese Commissie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Josef

    Laat Italie eerst eens de achterstallige superheffingen betalen die o.a.de Nederlandse boeren wel netjes moesten betalen en dan eens weer praten!

Of registreer je om te kunnen reageren.