Home

Achtergrond

Melkprijssignaal Arla

De leden van FrieslandCampina kregen gisteren een belangrijke vingerwijzing uit Aarhus. Zuivelcoöperatie Arla maakte bekend dat de nabetaling over de 2008 minimaal zal zijn: 30 cent per 100 kilo om precies te zijn.

Het is het gevolg van de slechte zuivelmarkt in de tweede helft van 2008, van de economische crisis en van het te lang uitbetalen van een hoge voorschotprijs, vertelde de directie.

In deze verklaring zitten veel elementen die ook van toepassing lijken te zijn op FrieslandCampina, of de vroegere coöperaties Friesland Foods en Campina.

Op de distritcsvergaderingen die deze weken plaatsvinden bij de fusiecoöperatie is de nabetaling een veelbesproken onderwerp. De leden moeten nog even afwachten. Eind maart komt het jaarverslag. Afgaande op de geruchten kan het Arla-scenario heel goed ook wel eens van toepassing zijn op FrieslandCampina. Misschien kunnen zelfs sommige teksten uit de persconferentie worden overgenomen. Ook die over de verwachtingen.

Arla verwacht een moeilijk 2009. Mogelijk dat de markt eerst nog slechter wordt, voordat hij opknapt. Dezelfde vooruitzichten kan FrieslandCampina waarschijnlijk ook presenteren.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.