Home

Achtergrond 3 reacties

Melkprijs België centen lager dan in Nederland

De melkprijs die Belgische melkveehouders momenteel voor hun product ontvangen, ligt gemiddeld drie tot vier cent per kilo lager dan de prijs die hun Nederlandse collega’s ontvangen.

Dit blijkt uit diverse berichten van bedrijven en melkveehouders in België. Volgens het Algemeen Boerensynicaat, de tweede boerenbond van Vlaanderen, ontvangen Belgische melkveehouders zelfs een kwart minder inkomen dan hun collega’s in de buurlanden. Andere organisaties zien een kleiner verschil, maar een aanmerkelijk verschil is er.

Gemiddeld ontvangen de melkveehouders een basisprijs die schommelt tussen de 24 cent bij de beter betalende melkerijen tot 20 of 21 cent bij de lager uitbetalende bedrijven.

Dankzij hogere vet- en eiwitgehalten in de melk dan de rekenwaarde behalen melkveehouders in de praktijk wel hogere melkprijzen, maar dat is in Nederland ook het geval bij veel melkveehouders. Een mogelijk verschil is dat de afwijking tussen wettelijke rekenwaarde en praktijk in België groter is. Ook worden quantumtoeslagen buiten beschouwing gelaten.

Spotmarkt

Voor de groep boeren die levert aan buitenlandse bedrijven of die de melk moet verkopen op de spotmarkt, zijn de inkomens nog veel lager. In België betreft dit volgens de Boerenbond een relatief grote groep melkveehouders. Dat komt omdat de structuur van de Belgische zuivelsector tamelijk zwak is, zuivelbedrijven laat zijn begonnen met het verder verwaarden van de melk en buitenlandse bedrijven België volgens de Boerenbond zijn gaan beschouwen als een 'wingewest'. Dat stelt althans de Boerenbond.

Deze organisatie weet te melden dat Vrebamel zijn Belgische leveranciers in december goed 15 cent per kilo melk betaalde, exclusief toeslagen. In januari zou het bedrijf nog behoorlijk minder hebben betaald. Van de basisprijs worden nog kosten ingehouden, maar komen ook nog toeslagen bij. Steegro Dairy betaalde volgens Belgische boeren in januari een prijs die dicht bij die van de gevestigde melkerijen ligt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Redelijke onzin die hier te lezen staat. Garantieprijs Frieslandcampina voor februari komt op 26,93 euro / 100 kg (opbv 600.000 kg / 44 V & 34,8 E incl toeslagen en heffingen, excl BTW) in België beur ik voor januari met dat gegeven bij Milcobel (die in korf zit bij Frieslandcampina) 27,21 euro/ 100 kg excl BTW. Of voor januari Frieslandcamp: 28,20.
  OK 1 cent dan. We zullen dan zwijgen over prijzen van DOC en Nordmilch in Duitsland. Steegro: 20 euro voor zulke melk in België opgehaald. Journalistiek is een vak om waarheden de wereld in te helpen niet om halve waarheden te verspreiden. Al dat negatief gelul heeft trouwens alleen maar een negatief effect! Boerderij helpt de boer: schaam u!

 • no-profile-image

  Ralph

  Nordmilch betaald in Januarie 23 cent basis excl. btw bij 3,70 vet en 3,40 eiwit. Wij hadden incl btw en bij 4,3 vet en 3,4 eiwit 27,18 cent melkprijs dus in heel west Europa is het PRUT

 • no-profile-image

  bakelboer belgie

  ik weet heel zeker wat wij bij vrebamel voor januari gehad hebben 15 euro alles inc. Schaam u René!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.