Home

Achtergrond 26 reacties

Melkaanvoer koerst op 30 miljoen boete

De melkaanvoer over het quotumjaar 2008/2009 ligt tot en met januari 1 procent boven het nationale quotum.

Als deze trend doorzet, kost dit de Nederlandse melkveehouder ruim 30 miljoen euro aan superheffing. In januari 2009 is ruim 45 miljoen kilo melk meer geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 1.053.175.000 kilo, een stijging van 4,5 procent.

Tot en met januari 2009 is in het lopende quotumjaar ruim 9,5 miljard kilo melk aan de fabrieken geleverd. Dit is 312 miljoen kilo meer dan in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 3,4 procent.

Het quotum van dit jaar is door een verruiming en een vetcorrectie verhoogd met 2,4 procent. Door dit met elkaar te verrekenen, blijft een quotumoverschrijding van 1 procent over.

Afremmen

Melkveehouders lijken nog niet erg op de rem te trappen qua productie. Dit kan nog, maar dan moet sterk bijgestuurd worden; meer koeien moeten worden verkocht of drooggezet. Slachterijen merken juist een teruglopende aanvoer van vee.

Vorig jaar werd het quotum van 11.113.529.000 kilo met 1,29 procent overschreden. Dit leverde een boete op van 39,9 miljoen euro, het hoogste bedrag aan superheffing sinds 1990. Voor dit jaar is het totale Nederlandse melkquotum vastgesteld op 11.391.240.000 kilo. Uitgaande van een superheffing van 27 cent per kilo kost de Nederlandse melkveehouders een overschrijding met 1 procent ruim 30 miljoen euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  He boerenverstand, erg veel verstand heb je er niet van! Er is binnen europa nog nooit zo weinig gemolken dus die verruiming heeft totaal geen zin, laat staan invloed op de markt. Het europese quotum komt bij lange na niet vol.

 • no-profile-image

  Pietet

  Europese melkproductie daalt, de Nederlandse boeren tientallen miljoenen laten betalen is niet uit te leggen. Hoogste tijd voor een overheveling van Engels quotum naar Nederland of Europese verevening. Nederland koopt Engels quotum ipv superheffing te betalen.

 • no-profile-image

  down under

  Ik ben geen melkveehouder maar zoals de laatste twee reactie's zou ik ook adviseren om de extra liters in de put te laten lopen. Doe dit dan ook maar in "stilte" en niet zoals een paar jaar geleden met een gierton en ketsplaat in het oog van een ("linkse") cameraploeg zodat heel journalestiek Nederland haar mening ventileerd op de tv, minder aanbod is per slot van rekening wel een hogere uitbetalingsbedrag. In tegenstelling tot de varkens sector kunnen jullie zonder "onnodig" dierenleed (wij kunnen onmogelijk een paar honderdduizend biggen onopgemerkt naar rendac weg sluizen) het aanbod zelf bepalen! In de tuinderij noemen ze dat doordraaien. (Natuurlijk houd ik me beschikbaar als afnemer van jullie overtollige melk ;0) )

 • no-profile-image

  eco

  Het bewust verleasen van melk heeft niets te maken met achteraf een grote bek hebben. Wij hebben er in december bewust voor gekozen een aantal koeien op te ruimen en melk te verleasen. Er zijn misschien boeren die het stoer vinden om veel te melken. Ik maak liever winst.

 • no-profile-image

  Frans

  Voor degene die het echt zo goed denken te weten, waarom niet in okt/nov verse vaarzen verkocht a 1200 euro, in eerste week feb melk verleast a 5,35 en nu eventueel weer vaarzen terug kopen voor 850 euro......... Achteraf heb je altijd gelijk maar versnelt koeien afvoeren en vervangen door eigen vaarsen daar moet altijd 500 euro per dier bij en als je melk verleast voor 0.20 en voor de melk 0.27 vangt denk ik dat de enige winst tijdwinst is.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Ik betaal geen superheffing, laat de overtollige liters in de put lopen. Zo makkelijk is het niet om precies uit te komen zoals sommige beweren. Het zijn geen machientjes die je precies af kunt stellen. Degene die zich nu op de borst kloppen dat ze hebben verleasd, hebben waarschijnlijk ook niet de productie gehaald toen de prijs wel goed was vanwege onvoorziene tegenslagen of slechter dan verwachte productie. Het ene jaar loopt het nu eenmaal beter dan het andere jaar. Dus deze zogenaamde ondernemers neem ik wel met een korreltje zout.
  Als iedereen de overtollige liters eens in de put laat lopen heeft het misschien ook nog wel een gunstig effect op de prijsvorming.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De aanleiding van dit artikel is weer duidelijk.
  De redacteur heeft een telefoontje gekregen van Vion dat een tekort aan slachtkoeien heeft. Of de rest dan klopt, maakt niet meer uit. Er is weer een advertentie verdient.

 • no-profile-image

  je weet wel

  Een kleine 1500 kg per veehouder overschrijding is niet veel. Het ergste vindt ik dat we hiervoor varkenshouders uitnodigen die ons moeten vertellen dat toch zeker de stallen vol moet blijven. De markt zou eens heel snel moeten veranderen. De directies van de zuivel verwerkers lachen zich rot. Nu kunnen ze eindelijk de overzeese concurrentie te baas.
  Met meer melk meer mans en minder money!! Met dank aan LTO en NZO

 • no-profile-image

  ja

  Mooi zo flink er over heen melken volgend jaar ook weer kan ik weer mooi een gedeelte verhuren heb ik nu ook gedaan beur ik mooi een keer extra melkgeld ik maart stelletje slimmerrikken kennen jullie je eigen kostprijs wel?

 • no-profile-image

  te veel

  Bij deze melkprijzen niet boven quotum melken ,quotum vol de rest in de put ook beter voor de rest van het jaar als er eens even maand minder melk geleverd word

 • no-profile-image

  veehouder

  Hoe komt agd nu bij een vet correctie voor dit jaar?? Deze gaat pas in voor het nieuwe quotum jaar. Dit jaar was gewoon 2,5 % verruiming. Als je dit soort berichten schrijft en je krijgt er voor betaald.... is het dan niet een kleine moeite en je morele plicht je juist te informeren.... waardeloos!

 • no-profile-image

  eco

  Beste Frans,

  Wij hebben in het voorjaar al vaarzen verkocht om zeker niet teveel te melken. Wij hebben 30.000 kg verleasd op een quotum van ca 1 mln(dus waar praten we eigenlijk over). Het vervroegd afvoeren van koeien betreft koeien die voor het volgend quotumjaar niet meer geschikt waren.

 • no-profile-image

  De Boer

  Voor 23 cent per kg verleasen is veeel leuker dan krampachtig proberen zelf melk te leveren voor 28 cent.
  Boeren denken te weinig economisch

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Misschien is het voor jouw bedrijf, Econoom, interessant geweest om bewust koeien te ruimen en onder het quotum te melken. Maar ik denk dat het gros van de verleasers door onvoorziene omstandigheden het quotum niet vol gekregen hebben. Voor hen is er dus gelukkig een vangnet van het verleasen, wat dit jaar goed uitgepakt heeft maar geen garantie voor de toekomst biedt om er blind op te varen.

 • no-profile-image

  on

  He grensboerke kun de dat hard maken, zo niet, niet zo,n onzin uitkramen .

 • no-profile-image

  Boerenvertand

  Quotum verruiming en superheffing betalen.Dat zijn twee faktoren dat de melkprijs zo laag is.De consumenten doen het best goed maar het is altijd die laatste procent te veel die de prijs bepaalt.Nu laten lopen die melk zo dat het niet de melkprijs beinvloed.Gewoon doen.

 • no-profile-image

  boer pieter

  als we nu allemaal wat minder of gewoon ons quotum vol melken dan kan het zijn dat we een goede melkprijs hebben door dat iedereen er maar op los melkt gaat die prijs nooit onhoog

 • no-profile-image

  Niet EU boer

  Overschotten daar heeft de hele wereld momenteel last van, ook hier is teveel melk geproduceerd. Lastig hier in Zuid-Amerika is dat we ook nog eens de met subsidie geëxporteerde "EU quotum verruiming"' erbij lijken te krijgen. Niks tegen subsidies of intern EU landbouwbeleid, maar iets meer marktwerking mag MoederEU in zuivelland wel laten doorschemeren.

 • no-profile-image

  op

  al een mooie plas verleast voor dikke prijs, nu voor redelijke prijs vaarzen gekocht om het quotum vol te melken en volgend jaar weer lekker te starten

 • no-profile-image

  fryske boer

  wat een onzin reakties meer leveren danje kwotum is gewoon stom en bederft de markt ook nog ik ben geen ddb fan maar akties waren op dit moment beter te verkopen geweest en hadden op heel wat meer steun en begrip kunnen rekenen het is mij een raadsel waar boeren die met een prijs van 40 cent beweerden dat het water hen tot de lippen stond nu van leven

 • no-profile-image

  gert

  de extra liters in de mestput

 • no-profile-image

  Zo klaar

  Melkveehouders die aan DOC leverde hadden in oktober prima de gelegenheid om een deel van hun quotum te verleasen.
  Op dat moment was de melkprijs 27.5 ct. en de leaseprijs 20 ct. Met 1.5 ct nabetaling en 4 ct mestkosten kan je wel uitrekenen wat het meeste oplevert. Zo heb ik bewust 10 % verleasd door op tijd op de markt in te spelen en afscheid te nemen van die koeien die er toch uit moeten om allerlei reden. Heeft niks te maken met tegenvallende produkties te maken.

 • no-profile-image

  glas

  Denk dat mijnheer Klaar in oktober al zag dat hij zijn quotum niet vol kreeg en achteraf een grote bek heeft

 • no-profile-image

  eerlijk

  Iedereen kan de melkaanvoer zelf volgen. Dus als die hoog is boven het quotum is de leasemelk duur! Maar als de jaarproductie per koe tijdens studieclubs lager is als vorig jaar doet dat pijn om te laten zien! Dus flink melken en dan maar superheffing betalen of in de put lopen en dan er weer uitrijden of ... Nee melk volgend jaar weer flink op los lever ik wel minder verlease weer een deel en beur mooi vaak "melkgeld" Er word nog steeds genoeg verdiend volgens mij anders zouden ze wel eens een keer kijken wat een liter melk kost voor ze hem weg laten lopen ben benieuwd of die er nu overheen gaan dat komend jaar ook weer overheen gaan! Houden jullie koeien om veel melk te laten geven of om er veel aan te verdienen want dit gaat echt niet samen hoor!

 • no-profile-image

  Met melk meer macht

  Helaas, toch maar aan de melkacties mee moeten doen. Dan had je mischien geen supperhffing hoeven te betalen. Dan was de grote mond van FF en Campina wel getemperd. Of zit je er nu voortaan daar aan vast genageld. Id Duisland hoeven ze nu waarschijnlijk geen supperheffing te betalen. Wie het laatste lacht, lacht het best. Maar helaas, e multinationals hebben je in je macht als je niet zeer goed oplet. Dat noemen ze marktmacht, maar nu over de rug van de boeren. En een groot aantal graaiers doen mee! Maar mensen met een rechte rug zijn er steeds minder.

 • no-profile-image

  Veehouder

  marionet siemjan hoor je niet, want de buiksprekers bij ffcampina willen nog graag graaien voordat 2015 is

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.