Home

Achtergrond 271 x bekeken

Meervalkwekers: steun tilapia misbruikt

Vijf meervalkwekers ondernemen juridische stappen tegen ZON Aquafarm en het ministerie van landbouw.

Volgens de kwekers gebruikt ZON Aquafarm voor de meervalproductie subsidies die bedoeld zijn voor boeren die overschakelen op de kweek van tilapia. De overheid verleende hiervoor ontheffing. In 2001 stelden verschillende overheden in totaal 3,2 miljoen euro subsidie beschikbaar om intensieve veehouderijen de kans te bieden over te schakelen naar een nieuwe kweekvis. Het project was vooral bedoeld om slachtoffers van de varkenspest te ondersteunen.

In de VS was de consumptie van tilapia in korte tijd van 0 naar 10.000 ton gestegen en daarom kozen de deelnemers voor deze vissoort. De kweek bleek door sterke concurrentie uit Azië en Afrika en de ongunstige dollarkoers al snel onrendabel. Er werd een keten opgezet, ZON Aquafarm, waar naast vier boeren ook voerproducent Skretting en verwerker Anova Foods uit Den Bosch participeerden. Twee van de vier deelnemers schakelden over op Claresse, terwijl de rest mogelijk volgt.

Onrechtvaardig

Dit is volgens de gedupeerde varkenshouders geen nieuwe vissoort, maar een kruising tussen meervalsoorten. Het ministerie van landbouw erkent dit in een brief aan de Tweede Kamer, maar verleent ontheffing. Meervalkweker Coen Coumans uit Ospel vindt het volstrekt onrechtvaardig dat nu met subsidie de prijzen kapot worden gemaakt. Per kilo verliezen meervalkwekers volgens hem bijna een halve euro. "Wanneer je subsidie krijgt voor tarwe, kun je toch ook geen graszaad zaaien?"

Of registreer je om te kunnen reageren.