Home

Achtergrond 164 x bekeken

Meer zaken zonder advocaat voor de rechter

Nederlanders kunnen straks bij een onderling geschil eenvoudiger naar de kantonrechter gaan, waar ze hun zaak zonder advocaat mogen laten beslechten.

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het voorstel dat de kantonrechter zaken tot maximaal 25.000 euro mag gaan afhandelen.
Momenteel ligt de grens voor de kantonrechter bij eenvoudige geschillen met eisen tot 5000 euro. Daarboven is juridische bijstand verplicht. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil die grens flink verhogen om de rechtspraak toegankelijker te maken.

Kantonrechters mogen straks ook een oordeel vellen over alle geschillen die te maken hebben met consumentenkrediet en -koop, bijvoorbeeld een conflict over de aankoop van een wasmachine. Nu buigt een civiele rechter zich daarover.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.