Home

Achtergrond

'Meer ruimte in Natura-gebieden'

Boeren in Natura 2000-gebieden moeten meer mogelijkheden krijgen om hun bedrijf voort te zetten. Al dan niet door uitbreiding of verplaatsing.

Dat is de wens van CDA Tweede Kamerleden Henk Jan Ormel en Rikus Jager. Zij spraken tijdens een bijeenkomst op het erf van melkveehouder Anton Baks in het Achterhoekse Barchem. Het bedrijf van Baks ligt midden in Natura 2000-gebied Stelkampsveld. Baks mag daar niet uitbreiden en verplaatsingsmogelijkheden zijn er nauwelijks.

Volgens Henk Jan Ormel is het in deze tijd van economische crisis niet verstandig om landbouwgronden om te zetten in natuur. ”We moeten serieus heroverwegen of dit beleid nu verstandig is. We willen dat ondernemers, ook boeren, doorgaan met investeren. Als boeren al zouden willen investeren is die mogelijkheid er niet eens. Bovendien wordt er geld verdiend op landbouwgrond en dat is hard nodig.”Collega Kamerlid Rikus Jager is het daarmee eens. ”We zullen op korte termijn gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de wet. Boeren moeten de mogelijkheid hebben hun bedrijf voort te zetten door uitbreiding op de huidige locatie of verplaatsing naar een ander gebied.” Jager zegde toe dat hij binnen acht weken mogelijke oplossingen aandraagt bij Statenlid Jan Haijtink van de provincie Gelderland.Hoeveel boeren in Stelkampsveld moeten wijken voor het natuurgebied, is niet duidelijk omdat de begrenzing nog niet goed is aangegeven. Oorspronkelijk was het gebied 2,5 hectare, in 2003 was het 90 hectare en inmiddels is het vastgesteld op 138 hectare. Een kwalijke zaak, vindt Ormel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.