Home

Achtergrond

'Meer onderzoek naar lesbische vrouwen'

Zijn er meer homoseksuele mannen of vrouwen.

Niemand weet het, stelt de stichting FemFusion, een netwerk van 20.000 lesbische vrouwen. "Homoseksuele mannen zijn in elk geval oververtegenwoordigd in de beeldvorming over homoseksualiteit'' vindt woordvoerster Le Verleun van Femfusion.

"Ook bij organisaties als het COC maken vooral mannen de dienst uit. En wetenschappelijk onderzoek richt zich altijd op mannen. Ze werven deelnemers bijvoorbeeld op sites als gay.nl terwijl daar geen vrouw op kijkt.''

Femfusion houdt zaterdag een debat over het onderwerp in Utrecht. De organisatie vindt dat onderzoekers lesbische vrouwen meer moeten betrekken bij studies naar homoseksualiteit. ,,Neem bijvoorbeeld onderzoek naar agressie tegen homo's. De onderzoekers hebben dan dus vooral mannelijke homo's gevonden en stellen dan vervolgens vragen als 'bent u weleens in elkaar geslagen' vertelt Verleun.

"Maar vrouwen worden niet zo vaak in elkaar geslagen. Die worden uitgescholden of bespuwd op straat, of getreiterd en genegeerd op het werk. Of ze worden uitgelachen. Agressie tegen vrouwen is anders dan bij mannen. Onderzoekers moeten dus ándere vragen stellen.''

Onderzoek van de Rutgers Nisso Groep zou uitwijzen dat meer vrouwen dan mannen zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand van hun eigen geslacht. "Misschien zijn er dus wel meer lesbische vrouwen dan homoseksuele mannen'', zegt bestuurslid Verleun van Femfusion. "Maar het kan ook goed zijn dat het er ongeveer evenveel zijn.'' In het algemeen wordt gesteld dat ongeveer 10 procent van de bevolking homoseksueel is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.