Home

Achtergrond

Meer controle op leeftijdgrens voor film en game

Jongeren kunnen te eenvoudig films en games in handen krijgen met veel gewelddadige beelden, waarvoor ze nog te jong zijn.

Winkeliers, bioscopen en videotheken houden zich slechts in 14 procent van de gevallen aan de voorgeschreven leeftijdgrens. Het kabinet wil daar verandering in brengen.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal overeenkomsten sluiten met verkopers en verhuurders om de controle van de leeftijdgrenzen voor dvd's en games sterk te verbeteren. Over twee jaar moet de grens van 16 jaar voor stevig beeldmateriaal in 70 procent van de gevallen nageleefd worden. Dat heeft Hirsch Ballin dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil dat tegelijkertijd wordt gewerkt aan extra maatregelen zodat de regels na 2011 volledig worden nageleefd.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat de leeftijdgrenzen voor films en games slecht worden nageleefd. Vooral warenhuizen en speelgoedwinkels houden zich nauwelijks aan de regels. Branches die zijn aangesloten bij het instituut dat de leeftijdgrenzen opstelt, het Nicam, leven die ook beter na. Het gaat voornamelijk om videotheken en bioscopen.

Het ministerie van Justitie wil meer ondernemers binden aan het Nicam, dat ook verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Desnoods komt er een wettelijke plicht voor verkopers van films en dvd's om zich aan te sluiten bij het instituut.

Hirsch Ballin laat ook alle ondernemers een brief sturen waarin staat dat ze de wet overtreden als ze schadelijk beeldmateriaal verkopen of verhuren aan te jonge kinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.