Home

Achtergrond 374 x bekeken 1 reactie

Medicijnen voorlopig niet uit voeders

Er is nog weinig zicht op de termijn waarin het toedienen van antibiotica en andere medicijnen via het voer wordt uitgefaseerd.

De Kamer sprak met Verburg en haar collega Klink (Volksgezondheid) over het terugdringen van antibiotica. Kamerleden Polderman (SP), Waalkens (PvdA) en Ormel (CDA) vroegen om het gebruik in veevoerders te stoppen. Die suggestie had de veevoerorganisatie Nevedi vorige week genoemd in een rondetafelgesprek in de Kamer, met 2012 als concreet jaartal.

Verburg ging daar niet in mee. Tot grote spijt van Polderman. "Een inkoppertje. De industrie stelt het zélf voor. En dan komt Verburg met een flauw argument dat ze dit eerst in Brussel moet bespreken.’’

Het debat gaf CDA en VVD aanleiding voor een nieuw pleidooi voor terugkeer van diermeel in varkens- en pluimveevoeders. De afwezigheid van dierlijk eiwit is volgens die fracties een van de oorzaken van afgenomen weerstand van dieren. Diermeel zou het gebruik van antibiotica minder nodig maken. Ook hiervan zei Verburg dat het gebruik van diermeel een in Europees verband geregeld moet worden.

Lees ook: Verburg: trendbreuk gebruik antibiotica nodig

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Wat een slappe hap daar in den haag. medicijnen in het voer toestaan is vragen om moeilijkheden. al was het alleen maar dat marianne zou kunnen denken dat de dieren zo ziek zijn dat ze standaard antibiotica nodig zouden hebben. er is dan ook geen reden om met voer besmette medicijnen te verstrekken. als verburg hier niets wil doen zal de laffe klink toch maar actie ondernemen

Of registreer je om te kunnen reageren.