Home

Achtergrond 221 x bekeken

'Masterplan nodig voor teelt plantaardig eiwit'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat er een masterplan moet komen voor de teelt van plantaardig eiwit.

Het plan moet ertoe leiden dat 70 procent van het plantaardige eiwit dat in de EU wordt verbruikt zelf wordt verbouwd. De Tweede Kamer heeft twee rapporten ontvangen over plantaardig eiwit van het onderzoeksinstituut PPO. "Uit het rapport over de Europese alternatieven blijkt dat deze technisch en economisch goed haalbaar en uit een oogpunt van duurzaamheid wenselijk zijn", aldus de NAV.

De EU heeft geen stimuleringsbeleid voor plantaardig eiwit, behalve voor graanvervangers. De NAV vindt dit een onevenwichtigheid in het beleid. "Er is wel een ondersteuningsbeleid voor graan, zuivel en vlees. Het heeft geleid tot het verdwijnen van peulvruchten, een toename van het graanareaal, het ontstaan van een graanoverschot en verlaging van de graanprijzen."

Volgens de NAV concludeert het PPO dat 20 procent subsidie nodig is op de prijs van voererwten om de soja-import met 44 procent te verkleinen. Volgens de NAV zijn er meer mogelijkheden de teelt van plantaardig eiwit in de EU te stimuleren. "Zoals een heffing op de invoer van plantaardig eiwit van buiten de EU. Een analyse is gewenst van mogelijke instrumenten om het prijsverschil tussen import en eigen teelt te overbruggen. Ook is onderzoek nodig naar vervanging van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit."

De NAV gaat voor het masterplan lobbyen, zegt bestuurder Hans van Kessel. "We gaan hierover in gesprek met de andere boerenorganisaties LTO en VTA. Nederland kan een voortrekker zijn in deze discussie. Ook zoeken we contact met buitenlandse boerenorganisaties, omdat het Europees geregeld moet worden. We willen dat de Tweede Kamer aandringt bij landbouwminister Gerda Verburg om zo’n masterplan op te stellen. Het zelf telen van plantaardig eiwit bespaart energie, is duurzaam en verhoogt de zelfvoorzieningsgraad van de EU. Het is in het belang van alle akkerbouwers dat de politiek hier aandacht aan geeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.