Home

Achtergrond 169 x bekeken

Massaal Iers protest tegen regering

In Dublin zijn vandaag circa 100.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen plannen van de regering om de economische crisis te bestrijden. Dat meldde de politie in de Ierse hoofdstad.

De betogers waren vooral mensen die in de publieke sector werken. De conservatieve Ierse regering van premier Brian Cowen wil daar circa 350.000 mensen - onder wie agenten, onderwijzers en ambtenaren - korten op hun pensioenen. De maatregel levert de overheid circa 1,4 miljard euro op.

De vakbonden zijn woest op de regering. Ze vinden de regeringsmaatregelen oneerlijk omdat werknemers moeten opdraaien voor problemen die ze niet zelf hebben veroorzaakt.

Er zijn volgens de bonden eerlijkere en betere maatregelen denkbaar om de crisis te bestrijden. ,,Onze prioriteit is dat de belangen van gewone mensen worden beschermd en niet de belangen van de rijken en de grote bedrijven'', zei een vakbondsleider in Dublin.

Ierland, ooit de Keltische Tijger genoemd wegens zijn economische prestaties, verkeert door de huidige recessie in grote problemen. De werkloosheid bereikte vorige maand een recordhoogte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.