Home

Achtergrond 276 x bekeken 7 reacties

Ledental LTO Noord daalt 5 procent

Het ledental van LTO Noord is in 2008 5 procent gedaald tot 21.000 bedrijven.

Wanneer de bedrijfsgroottes bij elkaar worden opgeteld, groeide de organisatie met 1,5 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de belangenorganisatie vandaag publiceert.

Volgens voorzitter Tammo Beishuizen bewijzen de cijfers vooral dat schaalvergroting zich steeds sneller doorzet. In 2007 daalde het aantal leden 2 procent en in 2006 met 3 procent. Van toegenomen onvrede is volgens de voorman geen sprake.

70 procent van de afzeggers betreft bedrijven die worden beeïndigd, aldus Beishuizen. ”Het overige deel zegt op vanwege een veelvoud aan redenen, zoals emigratie. Ook de vergrijzing speelt een rol. Oudere boeren stappen uit maatschappen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex

  Zou ik ook zeggen dat er geen sprake is van toegenomen onvrede! LTO heeft weer veel bereikt vindt het in 2008. Wij mogen heel veel melk meer produceren, meer mest produceren, harder werken voor minder geld! En voor 2009 nog veel meer melk produceren, zo blijft de opbrengstprijs lekker laag voor de boer. En de burger wordt er ook al niet blij van want het lijkt wel of de Nederlandse boeren de hele wereld van voedsel moet voorzien, met alle gevolgen van dien betreffende het milieu. Zeer strenge controle`s van AID zijn het gevolg en de rekening komt weer bij de boer terecht. Hierdoor is er in het geheel geen respect meer voor de voedselproducent en dat is dan onze eigen schuld. Naar mijn mening kan het ook anders, iets minder richten op de wereldmarkt. Nederland is wel heel geschikt om landbouw te bedrijven, maar uitbuiten hoeft voor mij niet! Nu ben ik natuurlijk niet DE deskundige, maar in ieder geval niet tevreden met het beleid van LTO. Dus ik ben dan waarschijnlijk de enige die uit onvrede het lidmaatschap bij LTO opgezegd heeft!

 • no-profile-image

  Jan

  Vrouwen of mannen doet er niet toe. LTO heeft ook vrouwelijke vakgroeps voorzitter voor de varkenssector, Annechien ten Have. Laat dat nou net de persoon zijn een slecht functionerende voorzitter (Reamakers) forse gouden handdruk, een dienstauto en een vakantie naar Zuid Afrika meegeeft voor zijn broddelwerk. En laten we het maar niet over Verburgh, Cramer, Jorritsma, Netelenbos en Kroes hebben. We zijn mensen nodig met ruggegraat en het hart op de juiste plaats (M/V)

 • no-profile-image

  Patrick

  Bij LTO zitten natuurlijk erg vervelende elementen en belangen. Maar het is nog niet te laat, wel zou ik duidelijke veranderingen bij LTO toepassen.
  Het liefst zie ik een verhouding vakbonden 50% en LTO voor mij part ook 50 % Verschillende inzichten en organisties kunnen een sector alleen maar versterken ipv 1 grote en lui achterover leunen. Dan moet de inzet zijn voor en van de boeren ipv slaafshandelen wat de overheid zegt.
  Zoals al eerder gezegd, en hieronder zegd de goede Boer het ook, globalisering is dood en over, vrije markt werking is dood en over. Het monitaire systeem is dood en over. Dat moet allemaal weer andere vorm krijgen en opgebouwd worden. De crisis zal net zolang duren totdat er een nieuw wereldwijd monitair systeem is wat meer waarde hecht aan mensen en landen.
  Als ik LTO of een vakbond zou leiden is het eerste wat ik doe, organiseer alle/jullie vrouwen in de sector, natuurtalenten zijn er vast al, maar geef waar nodig bijscholing. Laats zeg ik ergens in een stuk weer een bedrijf waar de directeur weg ging en de afkoopsom was geheim. Dat moet echt niet langer duren, het maakt jullie sector nog zieker. Die elementen en personen moeten er uit gefilterd worden. In zo`n geval zou ik gelijk een aantal ervaren vrouwen op die vergadering willen hebben, die krijgen de antwoorden wel, en stellen de vragen wel ipv ja knikken, accepteren en sigaartje roken. In oorlogstermen, de beste army bestaat uit een combinatie van vrouwen en mannen, vroeger was fysieke kracht belangrijker, nu niet nu zijn het de vrouwen die het beste de frontlinie kunnen zijn. Ze zijn scherper, intelligenter en hebben meer inzicht, minder haantjes gedrag natuurlijk, en kijken vaak naar langer termijn, maar op korte termijn vaak ook beter resultaat.
  De jongeren nu in Nederland vinden echt het belangrijkste dieren rechten, dat nog boven arbeidsrecht, daar kun je wel over klagen, maar dat zul je toch moeten inzien. Hoe of wat er vanderd moet worden is niet eens de vraag met dat gegeven, je moet inzien dat er werk aan de winkel is van producent tot consument.
  Maak a strong army met vrouwen en veeg je eigen sector schoon van grappenmaker die daar niet horen, en je hebt een basis voor inzicht en verandering voor de lange termijn.
  Maar belangrijker nog een echte vertegenwoordiging van je eigen belangen.

 • no-profile-image

  lid

  Volgens ex LTO had LTO kennelijk de liberalisering moeten keren. Als je echt denkt dat die te keren valt klopt het dat je niet bij LTO past.

 • no-profile-image

  Ook ex

  Dat ben je zeker niet. Ook voor mij is dit beleid onacceptabel. LTO is er voor de blijvers, zegt men daar, maar zijn de blijvers er straks ook voor de LTO!!

 • no-profile-image

  goede boer

  Hallo provinciegenoot, maar een weerwoord wat de liberalisering betreft. Door de huidige kredietcrissis is liberalisering allang weer achterhaald. De financiële steun aan banken en autoindustrie de laatste tijd hebben al een streep door het vrije markt principe gezet. En politci, economen en verdere deskundigen roepen ook al geruime tijd dat het vrije markt principe in de economie en wereldhandel veel te ver is doorgeschoten. En er nieuwe economische structuren moeten komen. En zolang LTO dan nog blijft vast houden aan liberalisering, terwijl politici vandaag de dag liberalisering vaarwel zeggen en een andere richting willen, dan past LTO niet meer bij mij.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jan, je geeft daar vrouwen aan die niet in de onderste lagen zitten van belangenbehartiging, zoals lokale vergaderingen. Daar ligt wel een grote basis en volgens mij is de afstand te groot geworden tussen de volgende schakels in de hierarchie en vaak eenrichtings naar beneden. Buiten de bestaande huidige waarde denk ik wel dat vrouwen daarin veel meer waarde kunnen toevoegen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.