Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

'Lage kwaliteit Rubens brengt te weinig op'

Greenery-telers ontvingen dit seizoen circa 90 cent voor Rubens appels.

Knelpunt blijft de opbrengst voor lagere fruitkwaliteit met de klasse 1.2 en industrie, blijkt uit een seizoens­evaluatie van de adviescommissie Rubens. Het areaal moet groeien om kosten voor telers te drukken, denkt vereniging Rubensco. Cees Masteling, voorzitter van Rubensco noemt het afgelopen Rubens-seizoen redelijk tot goed, maar de totale opbrengst van alle klassen moet hoger om de extra kosten voor het telen en vermarkten van de appel te financieren.

De prijs voor de Rubens (topklasse) ligt iets boven vorig jaar, terwijl het volume vergelijkbaar was na forse hagelschade. Knelpunt ligt vooral bij de klasse 1.2 met merknaam Civni en het industriefruit. De Civni brengt nog te weinig op om het rendement van de totale teelt op een aantrekkelijk niveau te krijgen. De kwaliteit was wel beter dan vorig jaar.

Appeltelers kijken kritisch naar de ontwikkeling bij de nieuwe rassen. De groei van het areaal Rubens blijft achter bij de verwachting. Telers willen eerst zien dat de appel zich bewijst. "Er worden weinig bomen gepland. Dat is zorgelijk", erkent Masteling. Rubens-telers hebben relatief hoge kosten. Volgens Masteling liggen de kosten voor sorteren, verpakken, koelen en licentie op ongeveer 37 cent.

Vergelijking met Elstar gaat daardoor mank. "Telers zien wel dat de opbrengst van Elstar 45 cent is en dan is de 90 cent een mooi bedrag, maar de Rubens is een juffertje, hij vraagt meer werk, nu ook met snoeien." Uitbreiding van het areaal is nodig om de kosten te drukken. Telers betalen 3 tot 4 cent aan koepel Inova Fruit, maar dat bedrag kan dalen tot 1 cent als de productie volgens verwachting groeit naar 15 miljoen kilo.

Volgend jaar groeit het volume van 2 miljoen naar 5 miljoen kilo. Om de afzet naar Engeland op gang te houden, willen telers en afzetpartijen onderzoeken of vroeger plukken met een groenere kleur kansrijk is. Ook wordt nagedacht over een exclusieve afzet via een aantal supermarktorganisaties.

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Er zou in een beetje kritisch artikel toch wat opgemerkt moeten worden over het aantal kg per ha topklasse product (de oorzaak niet alleen leggen bij hagel s.v.p.!). Die circa 90 cent per kg lijkt prima, maar het geeft te denken dat er weinig meer wordt geplant. Zelfs uit dit 'reclame-artikel' kan al opgemaakt worden dat er weer een ras aan het floppen is. Zou het allemaal wat onafhankelijker kunnen? Bij voorbaat dank.

Of registreer je om te kunnen reageren.