Home

Achtergrond

LLTB: overheidscompensatie vorstschade

De Limburgse LLTB wil van de overheid een collectieve compensatieregeling voor vorstschade in de prei- en spruitenteelt.

Uit een eerste taxatie blijkt dat Limburgse preitelers 13.000 euro per hectare schade lijden. Voor spruitentelers ligt het schadebedrag op 5.000 euro gemiddeld. Dat maakte de LLTB gisteren bekend. Deze week liet de bond de schade vaststellen door taxateurs.

Volgens Ton Besouw, voorzitter van de LLTB-vakgroep Open Teelten, is het een verloren jaar voor veel telers. Zeker de grote, gespecialiseerde telers met 20 hectare of meer kunnen in de problemen raken, denkt hij. Uit zes steekproeven blijkt dat circa 80 procent van de prei verloren is gegaan.

De LLTB denkt voor compensatie in aanmerking te komen door de uitzonderlijkheid van de vorstpiek in deze streek. Ook moet meer dan 30 procent van het gewas verloren zijn gegaan, moet het risico niet verzekerbaar zijn en moet er uitzicht zijn op een structurele oplossing. De brede weersverzekering moet daar in de toekomst toe leiden, denkt LLTB.

Of registreer je om te kunnen reageren.