Home

Achtergrond 193 x bekeken

LEI: geen invloed speculatie op stijging graanprijzen

Speculatie heeft geen invloed gehad op de stijging van de graanprijzen in seizoen 2007/2008.

Dat concludeert het onderzoeksinstituut LEI in een studie die is uitgevoerd in opdracht van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib."Hoewel er meer speculatieve handel heeft plaatsgevonden, is het volume van de niet-speculatieve handel ook gegroeid. De oorzaak van de hoge prijzen lijkt meer te liggen in vraag- en aanbodfactoren."

Multinationals zoals Cargill, ADM en Bunge, met een grote dominantie op de graanmarkt, hebben hogere winsten geboekt toen de graanprijzen piekten, stelt het LEI. "Maar dit kwam niet door speculatie. Doordat multinationals een wereldwijd netwerk hebben van opkoop- en verkooppunten zijn ze erg flexibel."

Of registreer je om te kunnen reageren.