Home

Achtergrond

Kwaliteitssysteem weidevee lastige klus

De handel heeft een half jaar uitstel gekregen om een privaat kwaliteitssysteem op te stellen dat de afvoer van weidevee moet waarborgen. Tot die tijd blijft het afvoerverbod van weidevee gewoon van kracht. Dit heeft het ministerie van LNV onlangs bepaald.
Op 1 juli moet de sector het nieuwe kwaliteitssysteem klaar hebben. Dit was aanvankelijk 1 januari 2009.

In de periode tot juli moet nog heel wat gebeuren. Volgens LNV is de afvoer van weidevee nu onder meer onvoldoende controleerbaar. Ook vindt het ministerie de veterinaire risico’s nog te groot.

LNV heeft daarom een flink eisenpakket op tafel gelegd. Zo moet alles controleerbaar zijn (denk aan certificering, afvoerbewijzen), moeten veterinaire risico’s ingeperkt worden en moeten verzamelcentra aan alle kwaliteitseisen voldoen.

De sector is zich bewust van de taak die wacht. Het wordt een flinke klus om binnen zes maanden met een gedegen kwaliteitssysteem te komen, zegt bijvoorbeeld veehandelscentrum Noord-Nederland. Bovendien moet de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) het plan daarna nog beoordelen. Het zou dus best kunnen dat het systeem alsnog wordt afgekeurd. Het is daarom nog te vroeg voor al te veel optimisme hierover.

Pikant is overigens dat buitenlandse verzamelcentra hun weidevee naar elk willekeurig boerenbedrijf in Nederland kunnen brengen. Die verzamelcentra zijn namelijk niet aan dezelfde regels gebonden als de Nederlandse verzamellocaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.