Home

Achtergrond 18 reacties

Kritiek op 350.000 euro boete

Een kalverhouder in Marum moet toch de boete van 350.000 euro betalen, omdat in een kalf een fractie meer chlooramfenicol is aangetroffen.

In een kalf mag 0.30 microgram van die stof zitten. In het dier in Marum bleek 0.31 microgram te zitten. De stof werd vier jaar geleden al gevonden, en onlangs kreeg het boerenbedrijf in een rechtszaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven op bijna alle punten gelijk. Toch blijft de boete staan.

Kalverhouder John Borger bestempelt boete in het Dagblad van het Noorden als buitenproportioneel. Hij heeft een brief gestuurd naar landbouwminister Gerda Verburg. "Hopelijk kan zij ons helpen." De VVD in de Tweede Kamer vindt de hoogte van de geldstraf buiten alle proporties en gaat de kwestie aan de kaak stellen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  KAREL

  1 POOL €8000
  KANTJE ROUNDUP-€2500,-
  JE KUNT BETER DOORROOD RIJDEN
  MET HET GEVAAR DAT JE IEMAND DOOD RIJD ,IS VEEL GOEDKOPER

 • no-profile-image

  oostlander

  Nee onze rechtsgeleerde stuntels gaan zich druk maken om die onzinnige liquidatie-zaak, die enorm veel gemeenschapsgeld gaat kosten. Daar zitten de echte crimminelen en worden behandeld als beschermde burgers. Laat die crimminelen elkaar toch in alle rust afmaken dat is gewoon hun beroep en het verlost ons van een hoop rotzooi. Als deze boer de waarheid spreekt en er werkelijk niets anders aan de hand is en hij toch die boete moet betalen, wordt het tijd voor een eerste boerenrevolutie in deze eeuw. En denk eraan wanneer je die anders zo rustige boeren kwaad maakt de kurk van de fles is! De economische pijlers onder onze sterkafnemende maakeconomie komen dan in beweging, en een ieder die de lord of the rings heeft gezien weet wat dat betekent.

 • no-profile-image

  realist

  Polietie en justitie hebben altijd geld gebrek. Boetes uitschrijven is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. Je kan in dit land zoveel stelen, vermoorden, overvallen en verkrachten als je maar wil. Het kost hun geld om achter daders aan te gaan, dus laten ze dat maar zitten. Boeren en automobilisten zijn gemakkelijk te betrappen, dus dat is gemakkelijk geld.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Gisteren had ik het voorrecht AID'ers te ontvangen op het bedrijf van mijn ouders. De melding dat mijn ouders op vakantie waren, en dat de heren later maar eens terug moesten komen, leidde tot obsternate reacties: "Nou, dan vertrekken we wel. Dat zul je wel merken met je toeslagrechten, weigering van controle." Blijkbaar is vakantie voor de veehouder een te groot goed. Uiteindelijk, na wat heen en weer gepraat, hebben ze het praktische deel van de controle gedaan. Oornummers bekijken en kalveren tellen. Vooral dat laatste was niet de makkelijkste opgave; meerdere fouten ondanks dubbel werk. Naderhand nog wat nagepraat met de heren, en daarbij ook de kwestie in dit artikel aangekaart. Het is juridisch veel gemakkelijker om toeslagrechten in te houden, dan om een boete te geven. Het niet uitbetalen van toeslagrechten kan gebeuren als niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Een voorwaarde voor de kalverhouder is oa een maximale waarde chlooramfenicol van .30 mg. Op een zelfde wijze kan een melkveehouder gekort worden op de melkpremie wanneer er op klassieke wijze mest over zijn land verspreid is. Dit kan zelfs bij constatering naderhand! Kortom, de EU-subsidies kunnen de boeren maken en breken. En dat breken, daar doet de AID graag aan mee. Het beste jongentje van de klas, druk bezig om zoveel mogelijk Europese gelden tegen te houden.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Chantage mag, als je van te voren de regels duidelijk opstelt. De overheid begint dit nu ook te snappen.

 • no-profile-image

  boerin

  Wat is de nauwkeurigheid van de test-methode ? Dit verschil is zo klein , dat de Rechter niet op basis van 1 monster op 1 moment een beslissing mag nemen. Als het monster ook op een andere lokatie getest zou zijn zou de uitslag al betrouwbaarder zijn. Was de uitslag dan dezelfde waarde of zat er 0.05 tussen ?
  Ik heb op school geleerd : 1 bepaling is geen bepaling, een conclusie moet minstens op basis van 2 a 3 bepalingen/metingen . Vanwege het gemak is die regel tegenwoordig vaak overboord gezet.

 • no-profile-image

  wil boer blijven!

  LTO laat je ook eens van een goede kant zien en help in deze zaak!

 • no-profile-image

  jan de koning

  alle boeren maken ze kapot .
  maak je borst maar nat er komen
  nog veel meer regels en meer ambtenaren . het is tijd om acties te nemen voor het te laat is .

 • no-profile-image

  belegger

  je kan maar beter een echte crimineel worden want die straffen slaan ook nergens op kijk naar ex bestuurders ahold telers van wiet plantages mensen die door rood rijden ga zo maar door waar moet het heen met dit land er is tekort politie om kinderlokkers op te pakken maar een paar arme boertjes dat durven ze wel laten ze de aid ers daar maar voor gebruiken

 • no-profile-image

  JanZ

  Las net de reaktie van Piet Wisse.
  Dus het is zo dat als je een "foutje" maakt als boer in Nederland men je kort op de toeslagrechten ?
  Heette dat vroeger niet chantage of blackmail ?
  En dat mag wel ???
  Ik vraag me af hoe dergelijke sanctieregels ooit ingesteld hebben kunnen worden en of dat juridisch ook allemaal wel kan.

 • no-profile-image

  KB

  Ben bang dat het al te laat is om acties te nemen tegen ambtenaren en meer regels.
  Deze boete is buitenproportioneel.
  Ondernemerschap wordt knap de kop ingedrukt.
  Wij hebben ook tegen ambtenaren gestreden en je voelt je net Don Quichotte.
  Kappe is de enige oplossing.

 • no-profile-image

  gert

  boeren worden beschouwd als topcriminelen,maar de man met een witte boord komt er meestal goed af

 • no-profile-image

  tarweboer

  Boeren en automobilisten. Zij houden de Nederlandse economie nog boven water.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik zou eens graag willen weten waarom de boete overeind blijft als de kalverhouder op (bijna) alle punten gelijk heeft gekregen. Beste kalverhouder (of iemand anders, Agd misschien?), zou je dit kunnen toelichten?

 • no-profile-image

  gj

  Met dergelijke boetes in het vooruitzicht zijn de bezoekende controleurs zelf in onmiddelijk levensgevaar

 • no-profile-image

  gertzandsteeg@live.nl

  Den Haag ziet liever een dakloze dan een boer,raken ze wel snel van al die mensen met overgewicht af

 • no-profile-image

  Gek zijn we hier!!!

  Strontziek wordt ik van zulk soort dingen, de grootste criminelen gaan maar door, en nette hardwerkende mensen (die de economie nog een beetje draaiende houden) worden aan alle kanten geplukt. Hongersnood komt steeds dichterbij in NL want straks zijn alle boeren weg!!!

 • no-profile-image

  e.h.

  door zulke boetes op te leggen kun je zien hoe achterlijk de wetgeving is die we met ons allen hebben toegestaan wanneer de standsorganisaties en vakbonden hier niet wat aan doen en gezamelijk een keihard oordeel hierover uitspreken en desnoods deze boete op zich nemen dan kun je zien dat deze ook geen knip voor de kont waard zijn.
  Hopelijk blijft dit niet ongemerkt en komt het nog vaker in de pers.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.