Home

Achtergrond 196 x bekeken

Kleine bedrijven moeten het hebben van extern inkomen

Kleine landbouwbedrijven zijn voor een groot deel voor hun inkomen afhankelijk van de inkomsten buiten het bedrijf.

Dat blijkt uit een analyse die het LEI heeft gepubliceerd in de Agri-Monitor. De LEI-analyse is gebaseerd op de gegevens uit het bedrijven-informatienet van het LEI waarin de gegevens van ongeveer 60.000 bedrijven in de land- en tuinbouw zijn verzameld.

Uit de analyse blijkt dat bedrijven met een grootte tot 40 grootte-eenheden (nge) ongeveer tweederde van hun inkomen buitenshuis halen. Dat gaat gemiddeld om een bedrag van ongeveer 25000 euro. Daarvan wordt bijna de helft verdiend met werk buitenshuis door de ondernemers en hun gezinsleden. De rest van het externe inkomen komt uit inkomsten uit bezittingen, sociale uitkeringen zoals kinderbijslag AOW of een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Gemeten over allee bedrijven blijkt ongeveer een kwart van de inkomsten van land- en tuinbouwbedrijven buiten het bedrijf verdiend te worden. Voor grote bedrijven (>350 nge) is dat ongeveer 8 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.