Home

Achtergrond 162 x bekeken

Kans op snelle herstart Petten 'miniem'

Een snelle herstart van de kernreactor in Petten zit er niet in.

Het kabinet zal vandaag de herstart waarschijnlijk opnieuw uitstellen tot een onderzoeksrapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) beschikbaar is. Dat rapport wordt over twee tot drie weken verwacht.

De kans dat de reactor na een maandenlange stop maandag weer open kan, "is miniem'', concluderen woensdag ingewijden.
Exploitant NRG vroeg vorige maand toestemming van het ministerie van VROM om de reactor weer te gebruiken. De installatie werd afgelopen zomer stilgelegd na de ontdekking van gasbelletjes in het koelsysteem bij een onderhoudsbeurt. Onderzoek wees uit dat corrosie in de leidingen de oorzaak was. Volgens NRG zijn extra maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen.

De reactor is een belangrijke producent van medische isotopen, die worden gebruikt voor de behandeling van kanker en het stellen van diagnoses.

Het IAEA-rapport neemt langer tijd dan voorzien, maar niet omdat extra problemen aan het licht zijn gekomen, aldus de bronnen. De eigen kernfysische dienst heeft al onderzoek gedaan. Een extra internationaal stempel van goedkeuring is nodig in verband door vragen van Franse zijde. Tot het IAEA zijn zorgvuldige analyse heeft afgerond, kan geen beslissing over de herstart worden genomen. De Europese Unie is eigenaar van de centrale in Petten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.