Home

Achtergrond 187 x bekeken

Kamer ontstemd over Britse weigering Wilders

In de Tweede Kamer is met afkeuring gereageerd op het besluit van de Britse regering Geert Wilders geen toegang tot het land te geven.

Lidstaten van de Europese Unie mogen niet zo met met parlementariërs van een andere lidstaat omgaan, stellen GroenLinks en D66. Onwenselijk, oordeelt ook het CDA over de weigering. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen moet bij de Britten eisen dat Wilders alsnog wordt toegelaten, vindt de VVD.

"Nu de minister van Buitenlandse Zaken bot heeft gevangen bij zijn ambtgenoot wil ik dat hij de diplomatieke druk opvoert'', zei Tweede Kamerlid Hans van Baalen (VVD). "Een Nederlands parlementariër moet in een EU-land kunnen reizen. Verhagen moet formeel protesteren.''

Het CDA noemt het onwenselijk dat een democratisch land in de Europese Unie inzittenden van een ander EU-land weigert. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt de Britse argumentatie (de openbare orde zou in het gevaar zijn bij een bezoek van Wilders) "een vergezocht argument''. Hij wil dat het kabinet bij toekomstig overleg in de Europese Unie een punt maakt van de Britse weigering.

GroenLinks en D66 noemen het onaanvaardbaar dat Wilders niet naar Londen mag. Zij vinden dat als de Britten niet terug komen op hun besluit, premier Jan Peter Balkenende zijn collega Gordon Brown er op aan moet spreken. De PvdA noemt net als het CDA de weigering onwenselijk. De partij is tevreden over de "alerte en adequate reactie'' van het kabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.