Home

Achtergrond 37 reacties

Kamer debatteert over 'kaalslag' door lage melkprijs

De slechte melkprijs is voor de Tweede Kamer aanleg voor overleg met minister Verburg.

De vaste commissie LNV van de Kamer heeft daartoe vanmiddag besloten na een verzoek van SGP-Kamerlid Bas van der Vlies. Het debat met Verburg zal plaats vinden op 19 maart, als onderdeel van een toch al geagendeerd overleg over het EU-landbouwbeleid.

In een procedurevergadering van de LNV-commissie uitte Van der Vlies zijn grote verontrusting over de melkprijs. "In een bepaald segment van de melkveebedrijven leidt dit tot kaalslag". Hoewel de melkprijs ook volgens hem in de eerste plaats een kwestie is van de markt leidt massale bedrijfsbeëindiging tot kwaliteitsverlies van het platteland. En dat is toch een zaak van de politiek, vindt de fractievoorzitter van de SGP.

Andere fracties deelden zijn zorgen en steunden zijn verzoek. Voorafgaand aan het overleg wordt minister Verburg om een toelichtende brief gevraagd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Varkenshouders en pluimveehouders willen met deze reactie toch niet aangeven, dat zij hun eigen prijzen als normaal ervaren. Het is te triest voor worden wat ook hen door marktmacht wordt aangedaan. Daarom heb ik veel begrip voor hun reactie. Jammer dat wij met elkaar samen geen vuist kunnen maken. Ik zie tenminste in deze crisistijd geen kans.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @varkenshouder zonder inkomen. Zoals ook te lezen valt in het artikel is niet alleen het voortbestaan van melkveebedrijven van belang. Het zijn de melkveebedrijven die beeldbepalend zijn voor het landschap, mede door graslanden in afwisseling met akkerbouw wordt er een voor de burger/recreant aantrekkelijk buitengebied neergezet. Dit heeft ook onderhoud nodig. Ten tweede is het niet zo eenvoudig een melkveebedrijf uit de grond te stampen, simpelweg omdat de kapitaalsbehoefte in combinatie met het lage rendement starters kansloos maakt. Voor ieder bedrijf wat omvalt, komt er geen nieuw voor in de plaats, met als gevolg verpaupering en verloedering van het landschap. Naar mijn inschatting begint dit in de politiek langzaam door te druppelen, en slaat men daarom alarm.
  Overigens ben ik het helemaal eens dat ondernemersschap een bepalende factor is en moet blijven. En daarom heb ik ook wel een beetje moeite met de kritiek uit de varkenshoek. Het waren juist zij dit in Den Haag stonden te miauwen over uitbreiding van melkproduktie met de bouwtekening van een grotere varkensstal in de achterzak. Puur en alleen om hun eigen hachje t.a.v. de mestafzetkosten veilig te stellen. Vergeet niet dat de wet- en regelgeving voor de grondgebonden melkveehouderij niet aan de staldeur ophoudt zoals in de varkenshouderij. En juist de nieuwe natuur-, waterplannen en grondclaims zijn de grootste angel voor de melkveehouders. Overdenk dit maar es.

 • no-profile-image

  Boer

  Helemaal met je eens Klaas.Gert weet vaak in een paar woorden de spijker op de kop te slaan.Het is jammer dat sommige hele knappe koppen dat niet door hebben.Andere mensen schrijven een heel verhaal waarin helemaal niets gezegd wordt.Ik heb net als Klaas en de andere 99.9% van de bezoekers absoluut geen moeite met Gert uit Drente. Gert ga zo door!

 • no-profile-image

  fryske boer

  oordeel niet te snel als je een redelijke prijs voor het bedrijf betaalt bij overname en daarna ook nog je broer uit moet kopen omdat hij geen zin meer heeft in boeren is een prijs onder de 30 cent gewoon te laag gun iedereen in elke sektor een inkomen heb het zelf altijd triest gevonden als het anderen slecht ging

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  Gerard

  Men moet zuinig zijn op de melkveehouders met deze melkprijs gaat het totaal verkeerd,hoe is het toch mogelijk dat 1liter cola in de supermarkt nog duurder is dan 1 liter melk,mogen de veehouders dan ook echt helemaal niets meer verdienen,deze ontwikkeling zal grote financiele gevolgen hebben voor de agrariche sector en de leef omgeving en de veelal kleinschalige dorps karakters en hun welvaarts niveau.

 • no-profile-image

  lol

  als nederland klimatologisch niet geschikt is voor landbouw, waarom hebben wij dan de hoogste productie eenheden per hectare + het duurzaamste zijn? de rest van de wereld heeft ontzag voor nederland en komt hier dan ook regelmatig naartoe om te leren.

 • no-profile-image

  Klaas

  Gert, Dr. Ga zo door met je korte opmerkingen. Deze zeggen soms meer dan die te lange verhalen. Ik had je de afgelopen tijd al gemist. Wie zich er aan ergert leest maar lekker verder. Op deze pagina reageren ook mensen, die alleen maar ergenis willen opwekken, dat vind ik persoonlijk heel wat vervelender.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Wat er over de varkenshouderij gezegd word telt ook voor de pluimveehouderij ook wij hebben jaren dat het alleen maar geld kost maar weten ook dat na slechte jaren de betere weer komen. En omdat we weten dat er altijd slechte jaren zijn moet men in de betere jaren reserveren om de slechte te kunnen overbruggen, denk dat de melkveehouderij DAT vergeten is want men raakt wel heeeel erg snel in paniek na enkele mindere maanden

 • no-profile-image

  willem

  `k ben het helemaal met gert eens.
  wat varkens bedrijven betreft ( varkenhouder) vanaf 1990 zit er gemiddeld een stijgende lijn in wat saldo betreft, bij melkveebedrijven is het een dalende lijn. vraag maar na bij de Alfa en Gibo en Countus accountants.

 • no-profile-image

  veehouder wijdewormer

  hebben de meeste veehouders niet ietsje teveel geinvesteerd vorig jaar??
  De ligboxen stallen vlogen hier als paddestoelen uit de grond en de trekkers en machine parken werden ook fors vernieuwd.
  dus ik vraag mij af ? bezint eer ge begint met grote aankopen te doen.
  Je moet je nie gek laten maken door de buren hoor.

 • no-profile-image

  boerenondernemer

  Martin, als jij alles zo goed weet, vertel mij dan even waar ik ,als varkenshouder, dan mijn subsidie kan ophalen. En trouwens die gespeciaaliseerde bedrijven zijn dat wel megastallen, dus je spreek jezelf weer eens tegen. Graag goede en eerlijk argumenten hier gebruiken en niet van dat soort kletspraat zonder enig kennis van zaken. Ik kan goed tegen kritiek, maar het moet wel onderbouwd zijn. Kijk maar eens naar de reactie van Patrick her en der hier op de site. We worden het niet eens maar hij heeft een visie en kennis van zaken en dat mis ik bij jou.

 • no-profile-image

  Riny

  De kaalslag komt er als men niet de juiste maatregelen neemt. Kwats verhalen over dat zielig kalfje of zeer grote stallen, kun je niets mee! De economische crisis kon niet uitblijven. Met zulke onzin ga je kopje onder. Met voedsel voorziening moet je het benodigde volume redelijk beheren. Doe je dat niet schiet het alle kanten op. En dat blijven er nog veel mensen over die niet of nauwlijks te eten hebben. De producent wordt met alle risico op gezadeld! Wie leent zich daar nog voor, hij heeft ook recht op een redelijke boterham en sosiaal leven!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Met deze uien en aardappelprijzen blijven er ook geen akkerbouwers over...maar dat is toch gewoon marktwerking...

 • no-profile-image

  gert

  als dit te lang duurt,vallen er bedrijven om

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Voor de duidelijkheid, ik gun iedereen een goed inkomen. Maar waarom moet nu al een debat komen over de slechte melkprijs ??? De varkensprijs is al jaren slecht en geen club die hierover aan de alarm bel trek (uitzondering de NVV). Wordt het gewoon niet eens tijd dat de ondernemers zich van de boeren onderscheidt ?? Waarom geld pompen in bedrijven die het nu al niet redden, na een paar maand slechte melkprijzen. Ooit van reserveren gehoord ??? Misschien dat een cursus bedrijfeconomie verplicht moet worden bij subsidie.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Vind je dat gek als je 6 € per meter betaald voor de grond en nog voor melkquotum

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Zelfde problemen als in de varkenshouderij, melkveehouder. Opzich goed initatief van de heer van der Vlies, alleen jammer dat hij alleen de melkveehouderij noemt, hij dient alle sectoren op het platteland hierin mee te nemen. Ik kan het gevoel van alle varkens en pluimveehouders heel goed voorstellen. We hebben er al een paar jaar slechte prijzen opzitten en niemand (behalve de nvv en de nvp) maalt hierom, zelfs lto niet

 • no-profile-image

  agressief

  Gert , hou es op met die vervelende open deuren en one-liners van je overal op deze site ; getuigt niet van al te veel geestelijke bagage. Intelligentia storen zich hieraan.

 • no-profile-image

  Harm

  Nu de melkveehouders eindelijk voor een marktprijs moeten produceren is iedereen van de leg.
  Het was vooraf al duidelijk dat de ze boeren zouden inleveren. Kijk maar naar de varkens-en pluimveehouders. Die hebben altijd zelf de klappen op gevangen. In de melkveehouderij was er altijd subsidie die de prijs overeind hield. Zelfs bij overschotten was er nog een goede prijs.
  Nu is het even wat minder en direct zijn er kamer vragen.
  Over een paar jaar zijn de helft van de melkveehouders verdwenen, en die andere helft is van de banken. Net als in de varkens-en pluimveehouderij.
  Leve de vrije markt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het geld uit de "goede jaren" is verdwenen uit te sector vanwege quotumaankopen. De financieringslasten zijn (vaak hierdoor) meer dan verdubbeld en andere kosten fors gestegen. Dat vorig jaar een goed jaar was geldt niet voor iedereen. De blauwtongproblemen hebben op nogal wat bedrijven flink huis gehouden, waarvan de (financiele) gevolgen lang merkbaar zijn/waren. En de jaren ervoor waren niet zo goed als gesuggereerd wordt, integendeel. Vrij recent werd door de melkveehouders massaal gepleit voor loslaten van de quotering vanwege de lage melkprijzen. Dus zo geweldig was het allemaal niet. En dat je dan nu bij lage melkprijzen in de problemen komt lijkt me een open deur intrappen, zeker als omzetvergroting nog altijd investeren in lucht betekent. Men kan dus geen kant op. Tja, en dat juist degenen die een 30 of 40 jaar oude stal vernieuwen in de gedachten van anderen blijven rondspoken is voor de onjuiste beeldvorming knap vervelend.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  ik weet niet of ik me in deze discussie mag mengen als akkerbouwer maar hier en ook in de tuinbouw is het ook erg slecht, vele produkten worden onder kostprijs geleverd, maar eigenlijk is er niks te veel want er wordt niks weggegooid, en na de boer verdiend iedereen er aan, dus er zit echt iets goed fout, is dat nu ook zo met de melk?

 • no-profile-image

  mts.reitsma@hccnet.nl

  Juist, akkerbouwer uit Zeeland!!! Je slaat de spijker op z'n kop.Er word geen druppel melk weggegooid en de prijzen voor de consumenten zakken niet met de melkprijs mee. Alles verdwijnt in de tussenhandel.Ik heb al een keer eerder aangegeven dat ik persoonlijk sterk de indruk heb dat er op grote schaal prijsafspraken worden gemaakt want er is een tekort aan melk.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Die cursus bedrijfseconomie moet er komen. Willem, er zit geen stijgende lijn in het saldo, maar in de voerwinst, echter de laatste jaren zijn de overige kosten extreem gestegen zodat er niet verdient is, er is dik ingeteerd op het eigen vermogen De melkveehouderij heeft vele goede jaren gehad en nu het een paar maandjes iets minder is, slaat men alarm. Mijn vraag is dat ook Hoe kan dit ?? Is er nooit gereserveerd? Zijn de investeringen veel te groot geweest ? Nogmaals ik gun iedereen een goed inkomen, maar waarom moet er nu een debat komen ?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  @melkveehouder. Dat is geen antwoord om mijn vraag. Ik bepaal net zoveel het landschap als een melkveehouder, ik heb ook grond om mijn bedrijf. En al die andere argumeneten gelden net zoveel voor mij. Mijn vraag ligt gewoon in de kern van het probleem. Waarom komen melkveehouders juist nu in de problemen nu de melkprijs een paar maanden laag is ???

 • no-profile-image

  Ton

  Ik denk dat die aandacht te recht is. Alleen had dit door de belangenbehartigers eerder moeten gebeuren. Maar zult u zeggen de NMV dan, ja maar die werden voor dom uit gemaakt. Wie is nu dom de NMV of LTO?
  Het is verschrikkelijk dat dit je conclussie moet zijn. Wie een beetje in de melkveehouderij thuis is, weet dat de marges niet al te groot zijn. Bij de varkens houderij zijn die verschillen vele malen groter. Dat voor beiden en de andere sectoren eens de aandacht gevraagt wordt is zeer goed. Bas van de Vlies is een mens met gezond verstand, gelukkig dat hij dit doet. Te hopen dat die grote belangenbehartiger er iets van leerd. Zij moeten er zijn voor de boeren, niet anders om!!

 • no-profile-image

  Evert van G

  Er wordt gesuggereerd dat de melkprijs even een paar maanden slecht is. Dat is dus niet zo. We hebben één goed jaar (2008) gehad, na de vele voorafgaande jaren met dalende prijzen. Het gevolg is nog meer schaalvergroting en het einde van veel familiebedrijven.
  Misschien eerst de EHS eens schrappen, dat lijkt me een goeie bezuining van het kabinet. En de burger zit echt niet te wachten op nog meer pseudo-natuur!!!!

 • no-profile-image

  Paul

  Maak het idee van Europarlementarier Esther de Lange verder bekend! (zie artikel op agd.nl). De Lange gaat er voor dat er voor dat Neelie Kroes van de NMA de supermarktconcerns gaat aanpakken, omdat die juist de winst incasseren die de producerende bedrijven (melk-, vlees-, of groenten) hard nodig hebben. Ik ben blij dat zij dit nu oppakt, al vind ik dat LTO dit al veel eerder had moeten doen!

 • no-profile-image

  gert

  de macht van de supers is groter dan die van de zuivelfabrieken,supers mogen wel aan kartelvorming doen,zuivelfabrieken niet.weet neelie dit wel ?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Cees vergeet het maar dat martin met iets zinnigs zal komen. die steuntrekker heeft niks beters te doen dan mopperen omdat wij nog eerlijk werk doen.

 • no-profile-image

  milchviehhalter

  1) es ist eine katastophe das milchpreise schweinepreise und pluimvee preise so im keller sind
  2) ich glaube nicht das es irgendeinen betrieb gibt egal ob milchvieh schweine oder pluim die nicht versuchen geld zu verdienen damit (betriebseconomie)
  3) sollten wir uns jetzt gegenseitig vorwürfe machen helfen wir nur AH, Aldi, Lidl etc
  4) Egal welcher Landwirt aufgeben muss ist einer zuviel (je weniger wir werden je weniger einfluss haben wir)

  gruss milchviehhalter

 • no-profile-image

  martin

  Wanneer begrijpen boeren (melkveehouders, varkens- en kippenhouders, tuinders) nou eens dat ze geen (ik herhaal: géén) ondernemers zijn, maar uitkeringstrekkers. De sector wordt kunstmatig in stand gehouden met subsidies. Nederland is domweg klimatologisch ongeschikt voor grootschalige landbouw die op kostprijs kan concurreren op de wereldmarkt. Dat was met de scheepsbouw zo, dat was met de textiel zo en die sectoren zijn verdwenen, Dat wil zeggen op een paar gespecialiseerde bedrijven na. Zo gaat het in de landbouw ook. Al die dikke boeren met hun megastallen zijn de Verolme's van de landbouw. Net zo eigenwijs, net zo arrogant, maar uiteindelijk leggen ze (bedrijfsmatig) het loodje.

 • no-profile-image

  herbie

  Ik heb bas van der Vlies nooit iets over de varkensprijzen en over een kaalslag onder varkensbedrijven horen zeggen.
  Een half jaar een lagere melkprijs en dan al als onderwerp in de vaste kamercie..... wat een onzin. Dit is marktwerking of je wil of niet, die we al lang in de varkenshouderij kennen!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Klopt Herbie, debatten over de varkenshouderij gaan over toename van het aantal varkens in Nederland en megastallen, maar niet over kaalslagen.

 • no-profile-image

  anneke

  LTO zwijgt in alle talen.....en 'wie zwijgt stemt toe??!'
  Uiteindelijk is de sterkst afdeling ZLTO en die heeft alleen belang bij de varkens voor VION, toch....?

 • no-profile-image

  Karel

  Kroes doet haar werk niet. Alle boeren en tuinders worden uitgemolken door het kartel der supermarkten en inkooporganisaties, die er aan gelieerd zijn.
  De tussenhandel zet de meest mooie gebouwen weg.
  Kroes moet toezien op een evenwichtige verdeling van de winstopslag in de kolom.
  Blijft echter dat ook boeren en tuinders zelf een investeringslust tonen, waarvoor ze zelf aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld:
  De melkveehouders zijn blij met 1 zwaluw, die de zomer al heeft ingeluid in 2007. Dat heeft geleid tot een ware investeringsgolf. De financiële gevolgen van deze investeringslust is toch voor de ondernemer zelf.
  Een prachtig beroep als boer of tuinder verwordt tot een industriele benadering van wat ooit eens een prachtige sector was. De schaalgrootte zal leiden tot een bedrijfskolom in 1 hand. Van zaadje tot karbonaadje in handen van 1 bedrijf. En dat bedrijf kan eigendom zijn van of AH, Vion, Tönnies, een filmster, of de Staat of de bank.
  Jammer. Maar we zien het op papier terugkomen: Er was eens een jongen en die wilde graag boer worden. Maar hij had een hobby. Na die hobby ging het hem nog veel beter. Hij werd trainer. Hij leeft nog lang en gelukkig in roem en succes.

 • no-profile-image

  te gek

  Melk word meer vrije markt werking dus een procentje te veel en de prijs stort in ook mede door alle publiciteit .Er gebeuren al rare dingen hier in de buurt een aantal veehouders heeft de melk verleasd in januari en melkt tot 28 maart de melk in de put de lettelijke woorden van een van die boeren was nu beur ik meer dan op de vrije markt maar het is wel een heel raar gevoel

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.