Home

Achtergrond 36 reacties

'Kalversterfte kan worden verminderd'

Het gemiddelde percentage kalversterfte op Nederlandse melkveebedrijven is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) te hoog.

"Hierin is nog veel te verbeteren", vertelt Joost Snoep, dierenarts herkauwers bij de GD. De variatie in kalversterfte tussen de verschillende melkveebedrijven is groot. "De beste bedrijven blijven onder de 2 procent", vertelt Snoep. "De slechtste komen uit boven de 20 procent." Gemiddeld sterft van de kalveren jonger dan één jaar 8 tot 9 procent per jaar. Hierbij heeft de GD verworpen vruchten, doodgeboortes en de nog niet geoormerkte kalveren niet meegeteld.

Het is volgens Snoep belangrijk dat een kalf direct weggehaald wordt bij de koe. "Een kalf van een melkkoe neemt uit zichzelf vaak te weinig biest op als het bij de koe wordt gelaten. Dit in tegenstelling tot zoogkalveren. Daarnaast draagt een koe vaak veel ziekteverwekkers bij zich die schadelijk kunnen zijn voor het kalf. De darm van een kalf is in de eerste 24 uur vergelijkbaar met een vergiet, vrijwel alles kan gemakkelijk het lichaam binnendringen dus ook allerlei schadelijke ziekteverwekkers."

Doodsoorzaken

Doodsoorzaak nummer één onder kalveren is volgens Snoep diarree. Op een tweede plaats volgen aandoeningen aan de luchtwegen. "Vooral in het biestmanagement van veehouders is veel te verbeteren", vervolgt Snoep. "Kalveren hebben na de geboorte geen weerstand. Belangrijk is dat biest, met beschermende afweerstoffen, het eerste is dat het kalf binnenkrijgt, en bijvoorbeeld niet een lik mest."

Veehouders doen er volgens de GD goed aan om de koe direct uit te melken. Dit zou na het afkalven maar ook kort daarvoor kunnen. "Dit levert de beste biest op", vertelt Snoep.

Rond de 8 liter is volgens hem optimaal. "Als je de eerste keer al 12 tot 15 liter biest melkt, is het zaak om de voeding van de koeien
tijdens de droogstand aan te passen. De minimale hoeveelheid die beschikbaar moet zijn is 5,5 liter. Het is belangrijk dat een veehouder de koe helemaal uitmelkt en alle eerste biest volop benut."

De GD adviseert het kalf na de geboorte direct 2 liter biest te geven. Vervolgens na 12 uur nog 2 liter en binnen 24 uur de overgebleven anderhalve liter. Na de eerste dag is driemaal daags anderhalve liter biest voldoende.

Het is volgens de dierenarts goed mogelijk om in het bloed van de kalveren tussen de 2-5 dagen te kijken naar de hoeveelheid
afweerstoffen die is opgenomen vanuit de biest. "Bij diarree is dat één van de eerste dingen die je zou moeten controleren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Kalf Kees, in de kist, Je moet me eens uitleggen, waarom een mensenkind enkele weken na de geboorte wel gedumpt mag worden op een creche, maar een kalf volgens jou levenslang bij de koe moet blijven.

  @ collega's melkveehouders, wij hadden de afgelopen jaren een erg hardnekkig virus onder het vee, dat kalverdiaree veroorzaakte, direct de eerst mest van het kalf was al fout. gelukkig niet veel dode kalveren, maar dat kosstte veel lactolyte, baytrill e.d en nog veel meer tijd en geduld, sinds afgelopen zomer enten we de koeien met rovatec corona, en het lijkt erop dat we door de moeilijkheden heen zijn.

 • no-profile-image

  gertrude

  wij halen de kalveren ook weg bij de koeien. De reden is namelijk dat mama koe af en toe bovenop haar eigen kalf wil gaan liggen en dus het kalf dood gaat. dat is namelijk al een paar keer gebeurd. Dit heb ik nog nooit gehoord bij mensen.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Ik stel voor dat we de kinderen van de vrouw van JeroenBuitenland ook maar zo snel mogelijk weg laten halen. Zal zowel zijn vrouw als haar kind vast geen enkel probleem vinden.......

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Kees,

  Moet je zonodig "hard oproepen" met grote letters.
  Ik maak die vergelijking niet. Maar mijn kalveren staan lekker samen in een hok.
  Maar mensen als jou hebben zo groot bord voor hun hoofd, dat jullie niks willen aannemen of een discussie op een niveau brengen.

  Centraal Alta,
  Bedankt. Ik gebruik een biestbank en voeder met sonde de eerste biest, dus zou ik het wel in kunnen mengen. Eens zien..

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Maakt het wat uit, wat voor droogzetter?
  Had de laatste tijd ook wat gezeur er mee, maar heb het weer wat in orde, maar iets proberen is nooit weg.
  KIst kees, zou jij je kistje ook niet willen veruilen tot iets wat bij deze tijd hoort? :)

 • no-profile-image

  Lie

  Veehouder uit Ergens heeft mijn aanrader zelf niet gelezen want anders had hij/zij niet zo gereageerd.
  Dr Temple Grandin wordt in Noord Amerika gezien als de top deskundige voor animal welfare audits op o.a. slachthuizen en op farms, menig slachthuis gebruikt haar kennis om hun welfare te verbeteren.
  Google haar naam maar eens om wat beter te worden geinformeerd!

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Beste Kees, waar zijn die foto's genomen op die site die je noemde? Vast niet in Nederland, want zo heb ik ze nog nooit in het echt gezien. Dit is vast in het buitenland, en idd, daar zijn ze nog niet zo ver met dierenwelzijn als in ons land. Ik heb even de Nederlandse versie voor je opgezocht. Neem even de tijd, en kijk hoe goed die dieren het bij ons, kalverhouders, hebben. Wij boeren zorgen voor onze dieren als een moeder voor haar kind. <>

 • no-profile-image

  Boer

  Kees in de kist.Ik wil je er even op wijzen dat als de hond in bed slaapt en jij op het matje er voor,dat er dan iets niet goed zit tussen je oren. Het mag dan in jouw ogen arrogant zijn maar bij ons slapen de honden op het matje.

 • no-profile-image

  Boerinne

  *zucht* Er zijn altijd weer mensen die denken het beter te moeten weten en die lopen te zeuren over het dierenwelzijn. Och de dieren in Nederland hebben het toch zo slecht! Ik wil de betreffende personen graag even naar het buitenland verwijzen met hun politieke correctheid, en hun verzoeken daar een PvdD op te richten. Want van alle landen op deze wereldbol, hebben de dieren hier in Nederland het hoogste en beste welzijn en zijn de dieren hier het gelukkigst!
  Laat ons boeren toch eens met rust met jullie gezeur en regelgeving en laat de echte kenners hier aan het woord. Dan kunnen wij in vrijheid voor onze dieren zorgen. De dieren die niet alleen ons inkomen zijn, maar die ook deel van de familie zijn. Ik hou evenveel van mijn vee als van mijn kinderen. En als mijn manier van 'opvoeden' van mijn vee in twijfel wordt gesteld, zal ik deze verdedigen zoals een moeder haar kinderen verdedigt. Ook als dat betekent dat leken het schandalig vinden dat ik de kalveren bij de koe weghaal. Ik sta voor mijn kalver kinderen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wij halen ze direct weg en binnen vier uur krijgen ze hun biest.
  Nemen bloedmonster inderdaad en testen kwaliteit van biest. Hebben altijd op voorraad liggen.


  Aan reacties hieronder, cijfers liegen niet, terwijl een onderzoek zoals Roos schrijft verschillende insteken kan hebben, net zo goed als dat onder onderzoek van Louis Bolk Instituut (Roos)

 • no-profile-image

  fryske boer

  nou kees in de kist dan krijgen we ooit nog wel eens een koe of stier als president van de VS

 • no-profile-image

  Kalf kees

  Zo zo dus jij voelt je verheven boven de dieren? Wat een misplaatste arrogantie zeg. Met sommige mensen zal het nooit wat worden... Hoe kan iemand zo een verwrongen geest hebben. "Dieren het ondergeschikte van de mens".... Zolang er mensen zijn zoals jij die dit blijven denken zal het NOOIT wat worden in de wereld. Maar ja, in de tijd van de slavernij dachten slavenhandelaren en slaven"eigenaren" dit ook over de slaven. En kijk waar we nu zijn. Er is dus nog hoop gelukkig. De tijd dat dieren niet meer gebruikt en misbruikt worden zal ooit komen. Neem dat maar van mij aan. En tegen die tijd zal men zich massaal schamen voor mensen die dachten zoals jij.

 • no-profile-image

  Lie

  Aanrader voor een ieder die wat meer over dierwelzijn wil weten: Temple Grandin & Catherine Johnson- Animals make us human, creating the best life for animals. Dr Temple Grandin beschrijft de belevings wereld van dieren op een heel doeltreffende manier zonder in de ons menselijke sentimenten te vallen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Lie als jij samen met kalf kees eerst je aanrader lees zal je merken dat er bij je geen enkel kalf zal overleven.

 • no-profile-image

  gert

  ze laten tegenwoordig de virussen uit labatoria ontsnappen,dan houden dierenartsen werk

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  oohhhh..... nou mogen dieren en mensen ineens WEL vergeleken worden...??? Jaja als het jullie uitkomt wel he.... Maar je VERGEET te schrijven dat mensenbabys niet meteen structureel bij hun moeder worden weggehaald. En kalfjes WEL! Of mag de vergelijking nu ineens niet meer gemaakt worden zeker he... Maar ik vind prima hoor, maar doe dan wel jullie kinderen PRECIES hetzelfde aan wat jullie die arme kalfjes aandoen! Wat die kalfjes hebben het toch zooooo goed volgens jullie.....??? Echt een SCHANDE om een kist te vergelijken met een wieg. Shame on you!

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Ik zie nu het filmpje. Goh in deze bioindustrie kunnen ze elkaar zien..... wat een "geweldige" ruimte hebben ze zeg.... zo fijn bij hun moeder huppelend in de wei..........schandalig !!!!!!! als ze 25 weken zijn kunnen ze amper hun kont nog keren!!!! ARME ARME dieren. En daar zijn jullie nog trots op ook??????? SCHANDALIG!!!!!!!!!!!!!! Dit moet ieder consument zien!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  <>

  Gezellig.

 • no-profile-image

  roos

  bijzonder 1 zijdig verhaal
  u kent de onderzoeken van het louis Bolk instituut niet?
  het onderzoek kalveren bij de koe?
  net als bij mensen is het juist velen malen beter voor de weerstand het kalf bij de moeder te laten lopen.
  De ontwikkeling van het kalf bij de moeder is vele malen beter als dat het vroegtijdig word verwijderd hetgeen ook bijzonder onnatuurlijk is koeien zijn kudde dieren geen 1 lingen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Geplaatst door Kalf Kees, In de kist

  Mens en dier is nog een groot verschil.
  Dieren zijn nog altijd, het ondergeschikte van de mens.
  Dat betekend niet, dat je ze moet verwaarlozen.
  En heeft bij mij nog een reden.
  Para-tbc vrij worden of heb je liever dat zo´n beestje zich zelf doodschijt naar 2 jaar?

 • no-profile-image

  Klaas

  De GD is goed in het vaststellen van het probleem, maar als je dood kalf voor onderzoek aanbiedt kom de oorzaak nooit boven water. Grote hoeveelheiden biest worden al jaren gegeven, maar is helaas niet de oplossing van het probleem.

 • no-profile-image

  cynisme

  Kees kist, slaap lekker in je strohok en stop het kalfje samen met moeder in jouw donsbed wat zullen ze het goed hebben samen!
  Geen sterfte meer en jij dagelijks dweilen.
  Ohja en vergeet niet de stier welterusten te zeggen.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Hekken van Artis openzetten?? Om een verschil aan te geven tussen mensen en dieren?? Wat een onderontwikkelde vergelijking zeg! Het gaat over RESPECT voor het leven van een dier en het leven van een mens hebben. Het leven van een dier is evenveel waard als het leven van een mens! Als jij wordt bedreigd door een dier zal jij eerder een smeekgebedje doen. Jij bent immers niet echt aardig geweest tegen zijn soortgenoten..... Wat betreft die fotos: nog even verder googlen en het is gewoon in NEDERLAND te koop hoor:
  calftel pensysteem op jullie eigen site gewoon in Nederland gebruikt
  <>

  <>

  <>

  En oh ja, mijn naam is Kalf Kees. Kees Kist of ene Louise ben ik beiden niet. En een filmpje over grondbewerking kan ik weinig mee.

 • no-profile-image

  centraal

  @jeroen buitenland - Maakt volgens mij niet uit. Wij gebruiken Novodri die een melk wachttijd heeft van 30 dagen. We hebben ook een poosje van Dopharma gehad maar ik vond dat beetje raar spul. En had ook meer problemen dat kalveren die weer uitspuugden voor dat ik de fles biest erin kreeg. (daar spoel ik het mee naar binnen vaak) We hebben het ook wel in de fles biest gespoten, maar dan gaat het vaak aan de zijkanten van de fles zitten.
  En laat die Kist kees maar lullen. ze zullen er nog wel een keer achter komen hoe afhankelijk ze eigenlijk zijn van de boeren, ze krijgen vanzelf een keer honger. En wie weet is dat ook niet zo ver meer weg.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Je kunt het dan wel anders willen noemen en een "moderner" uiterlijk geven, het blijft gewoon een kist hoor.
  Ik heb even gegoogled zie hier:

  <>

 • no-profile-image

  Boerinne

  Nounou heren, zullen we het even een beetje beschaafd houden? Ieder heeft zo zijn eigen manier van het houden van zijn/haar vee en die manieren horen we van elkaar te respecteren en niet meteen elkaar af te kraken. Er zijn veel bedrijven die hun kalveren vrijwel meteen bij de koe weghalen, wat voor moeder-kind hechting ook beter is aangezien koeien ook missen. Tevens zijn er ook bedrijven die hun kalveren bij de koe laten ivm biest en dergelijke. In feite maakt het vrij weinig verschil, zolang het kalf de biest maar optijd en voldoende binnenkrijgt, maar dat is mijn ervaring.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kees kist (Louisa) moet met haar soortgenoten een keer heel Artis afhuren! Vervolgens moeten ze alle hekken open zetten, zodanig dat er een goed contact is tussen de mens en de (wilde) dieren. Mogelijk dat ze dan het verschil gaat zien tussen mensen en dieren! Mocht het echter onderling geweldig goed gaan, dan heb ik steeds verkeerd bekeken. Echter, ik denk dat de mens in no time in de hoogste boom zit en roept, god geef mij alstublieft een geweer, dan kan ik mijn leven redden! Werken aan een betere wereld is goed, maar je moet wel realistisch blijven! Wat betreft de kalfjes, bij ons op het bedrijf, direct biest geven en geen problemen met kalversterfte!

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Excuus, neem nog even langer de tijd, ik heb de verkeerde link geplaatst.
  <>

 • no-profile-image

  A.G.

  Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de consumenten kiest op basis van de portemonnaie ipv dierenwelzijn. Dus als de PvdD nóg meer eisen blijft stellen, wordt het vlees uit het buitenland gehaald. En daar heeft men echt geen boodschap aan dit Nederlandse luxe-probleem!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Niks arogantie.
  Jou vergelijking met de slaven, slaat noch kant noch wal.
  Even voor jou duidelijk, dier is ondergeschikte van de mens.(dat schreef ik).
  Hellaas voor jou, ik schaam me er niet voor. Weet dat al mijn dieren het goed hebben.
  Jij bent zelf zo ziek van geest, dat jij een oude herrinering van kalveren in kisten als naam wil gebruiken,terwijl dat verleden tijd is, doordat men zich verbeterd in welvaart voor dieren. Is viskom soms al veranderd?

 • no-profile-image

  down under

  Deh, kalf kees, a.k.a. hijgende ree, HJ, Louisa, enz,enz, enz enzovoort. Bij deze: jullie mening is ook wat betreft dit onderwerp voor kennisgeving aangenomen. We nemen het mee als bagage en kijken wat we er mee kunnen doen! Voor de echte doelgroep van deze site: niet op dit soort reacties reageren, wekt alleen maar onnodige frustratie op en als je niet oplet ga je ook nog denken dat de hele maatschappij tegen je is (zoals onze "vrienden", zoals kalf kees, willen doen geloven) terwijl nog geen 2% van de consument berijd is om het ganbaar product in te ruilen tegen een vergelijkbaar product van biologich oorsprong!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Door kalveren snel weg te halen bij de moeder wordt juist een groter % kalversterfte veroorzaakt door te weinig drinken van antistoffen. Door kalf en koe bij elkaar te houden drinkt het kalf vaker en meer zo dat er meer kalveren blijven leven en minder diarree ontstaat is de praktijk.

 • no-profile-image

  centraal

  Een goed rantsoen voor de droge koeien en een goede management zijn key. Goed voer bij de drogen levert goede kwaliteit biest op. En in de management is het per bedrijf verschillend. Wat het beste werkt is waar men voor gaat.
  Wij hebben 7 jaar lang met kalver lopen vechten om ze in leven te houden. Om maar niet te noemen hoeveel jaren vorige eigenaren ermee zaten. Meestal gingen ze rond 2 week leeftijd dood. We hadden echt van alles geprobeerd. Maar konden oplossing niet vinden. Toen praaten we een keer met de juiste persoon die ons aanrade een droogzetter met de eerste biest te geven. Niet mijn favoriete manier om te doen, maar het werkt. Van een uitval rond de maar liefst +/- 60% naar een <3%.
  Ieder heeft zijn eigen manieren en komt zoals ik al zei terecht bij wat het beste is voor het kalf.

 • no-profile-image

  Niet biologische boer

  Wij laten kalveren altijd een dag of 4 bij de koe, zodat het kalf net zo veel biest kan drinken als het zelf wil.
  En we hebben een kalversterfte van minder dan 1%!

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  De eerste 8 weken van hun leven worden baby's doorgaans toch ook in een wieg gehuisvest?
  (In de praktijk zitten de kalfjes hooguit twee weken in een eenlingboxje voordat ze het groepshok in gaan.)

 • no-profile-image

  Sjaak

  Kalf Kees in de kist vergeet ook nog de duizenden baby's tot 24 weken die weerloos worden afgeslacht in de moederschoot

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.