Home

Achtergrond 166 x bekeken

Kabinet schort besluit over referendum op

Het kabinet heeft vandaag geen standpunt ingenomen in de discussie over een correctief referendum.

De ministersploeg wacht op de uitkomst van een Tweede Kamerdebat over een initiatiefwet voor zo'n referendum, dat komende week zal plaatsvinden.

Als vaststaat hoe de Tweede Kamer denkt over een correctief referendum, zal ook het kabinet zijn standpunt bepalen. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vandaag gezegd na afloop van het kabinetsberaad.

Ter Horst zei dat de ministerraad een "zeer levendige discussie'' heeft gehad over de vraag of er een bindend correctief referendum moet komen. Bij zo'n referendum kunnen burgers een besluit van de overheid tegenhouden of terugdraaien.

De regeringspartij CDA is uitgesproken tegenstander van referenda, zeker als ze bindend zijn. Ook coalitiegenoot ChristenUnie kan zich niet vinden in het voorstel dat nu op tafel ligt. De partij is op zich voor een bindend referendum, maar de ChristenUnie heeft moeite met het huidige initiatiefwetsvoorstel omdat daarin geen voorwaarden staan, zoals bijvoorbeeld de noodzakelijke opkomst.

De Tweede Kamerfracties van GroenLinks, D66 en PvdA hebben het wetsvoorstel voor een bindend correctief referendum ingediend. Een Kamermeerderheid steunt dat. Ook minister Ter Horst wil zich achter het voorstel scharen, waarvoor de grondwet gewijzigd moet worden.
Premier Jan Peter Balkenende verdedigde vrijdag het kabinetsbesluit om nog geen standpunt in te nemen. Dat is rondom dit wetsvoorstel volgens hem geen probleem, omdat het een initiatiefwet van de Kamer betreft. "Het gaat nu even niet om de regering, maar om het parlement.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.