Home

Achtergrond 175 x bekeken

Kabinet geeft postmarkt in april vrij

Bedrijven kunnen hun brieven vanaf april laten bezorgen door concurrenten van postbedrijf TNT.

Het kabinet heeft vandaag besloten per 1 april de laatste stap te zetten in de liberalisering van de postmarkt. Die houdt in dat nieuwe postbedrijven, zoals Sandd, ook brieven tot een gewicht van 50 gram mogen rondbrengen.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) geeft de postmarkt vrij omdat twee belangrijke hindernissen zijn weggenomen. De vakbonden hebben onlangs cao-afspraken gemaakt voor bezorgers van de nieuwe postbedrijven. Daarnaast schrappen Duitsland en Groot-Brittannië geleidelijk de maatregelen die concurrentie van buitenlandse postbezorgers, waaronder TNT, tegenwerken. Heemskerk acht de tijd daarom rijp voor een "verantwoorde, sociale marktopening''. De Eerste Kamer moet nog wel akkoord gaan.

De liberalisering van de postmarkt zal vooral merkbaar zijn voor bedrijven. Zij versturen 92 procent van de brieven die minder dan 50 gram wegen. Ondernemingen zullen door de concurrentie hun post waarschijnlijk goedkoper kunnen verzenden. "Ik verwacht dat bedrijven blij zullen zijn met dit besluit'', zei Heemskerk in een toelichting.

Particulieren vertegenwoordigen de rsterende 8 procent van de markt en zullen hun post na 1 april gewoon via de TNT-brievenbus op straat blijven versturen. Ook zijn er afspraken gemaakt opdat de postzegel niet te duur wordt.

De vakbonden van FNV en CNV reageerden tevreden op het liberaliseringsbesluit, omdat goed is gekeken naar de arbeidsvoorwaarden van bezorgers. Bij de nieuwe postbedrijven werken deze nu vaak op basis van stukloon, wat tot slechte betaling kan leiden. Afgesproken is dat over 3,5 jaar 80 procent van deze bezorgers een gewone arbeidsovereenkomst heeft. Als blijkt dat de werkgevers zich niet aan de afspraken houden, kunnen ze worden verplicht al hun personeel in loondienst te nemen.

Postbedrijf Sandd is "zeer verheugd'' over het kabinetsbesluit. TNT Post daarentegen vindt dat Heemskerk ten onrechte een overhaaste beslissing heeft genomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.