Home

Achtergrond 232 x bekeken

Kaag en Braassem: 300 hectare glas

De gemeente Kaag en Braassem wil geen kassengebied van bruto 600 hectare.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de Gedeputeerde en Provinciale Staten van Zuid-Holland. De bestuurders van tien dorpen, waaronder Roelofarendsveen en Leimuiden, vinden kleiner gebied bespreekbaar. Voorwaarde is wel dat het veenweidegebied er niet onder lijdt. Zij voelen zich volgens wethouder Jan uit den Boogaard gesteund door de raadsleden.

Het college vindt de omvang van het voorgestelde kassengebied, 600 hectare, niet in verhouding staan tot de omvang van de gemeente, circa 7.500 hectare. De wethouder stelt dat een areaal van circa 300 hectare zal worden voorgelegd aan de raad. Daarbij worden wel keiharde voorwaarden gesteld.

"Dit is een veenweidegebied en de huidige economische ontwikkeling bevindt zich vooral in de bebouwde gebieden. Wij willen best meer glastuinbouw, maar niet ten koste van veenweides."

Wanneer wordt gekozen voor 300 of minder hectare komt daar voor de bestuurders nog een tweede belang bij: de bestaande tuinders moeten de kans krijgen uit te breiden. Uit den Boogaard: "Het areaal bestaat nu uit zo’n 250 hectare. Daarvan wijkt de helft voor woningen. De andere helft betreft vooral kleinere, sterk verouderde bedrijven. Die moeten hiervan profiteren."

De bedrijfsoppervlakten liggen per bedrijf tussen de 3 en 5 hectare, maar ook bedrijven van 1,5 hectare zijn geen uitzondering.
De provincie Zuid-Holland wil vóór de zomer in kaart brengen waar in totaal 900 hectare glas kan worden gerealiseerd. De aangewezen zoekgebieden zijn naast Kaag en Braassem ook de gemeenten Oostflakkee en het Noord-Hollandse Haarlemmermeer.

De provincie wil het glastuinbouwareaal op tenminste 5.800 hectare komt te liggen. Momenteel wordt het areaal geschat op circa 5.100 hectare. In de gemeente Kaag en Braassem liggen momenteel vier tuinbouwlocaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.