Home

Achtergrond 3 reacties

Juristen zien in EU-regels geen plicht tot ontpoldering

Europese regels dwingen Nederland helemaal niet tot het onder water zetten van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder. De regering heeft veel meer keuzemogelijkheden.

Dat betoogden juristen vandaag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de ontpolderingsplannen van de Westerschelde.
Aan de verdieping van de Westerschelde is helemaal niet de verplichting tot natuurcompensatie gekopppeld, vertelde mr. Gerard van der Wal van het kantoor Houthoff Burumu. Die indruk is wel gewekt.

Wél heeft Nederland een algemene verplichting tot herstel van estuariene natuur in de Schelde volgens de Europese Habitatrichtlijn. Maar die richtlijn schrijft geen dwingende maatregelen voor. Dat de Europese Commissie zijn goedkeuring of zelfs zijn voorkeur heeft uitgesproken voor ontpoldering van de Hedwigepolder betekent volgens Van der Wal en zijn collega’s helemaal niet dat de Commissie niet met alternatieven akkoord kan gaan.

Ontpoldering staat wel in het verdrag dat Nederland met Vlaanderen heeft gesloten. De juristen hebben de indruk dat de maatregel daarin is opgenomen vanuit de –niet terechte- veronderstelling dat de Habitatrichtlijn dat voorschrijft. En over verdragen kun je altijd opnieuw onderhandelen, aldus Van der Wal.

Zie ook: Kamer vindt nieuwe munitie tegen ontpoldering

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  verburg heeft daar ook wel een handje van,.als ze zich ergens niet uit weet kletsen

 • no-profile-image

  gert

  politici moeten ontkolderen

 • no-profile-image

  gert

  in den haag verschuilen ze zich wel vaker achter niet bestaande EU regels

Of registreer je om te kunnen reageren.