Home

Achtergrond 191 x bekeken

'In logistiek zijn kosten te besparen'

Door de verticale varkensketen beter te organiseren zijn nog veel kosten te besparen. Vooral op het gebied van logistiek en transport valt nog veel te halen. Dat zijn enkele conclusies uit het Rendementsdebat Varkenshouderij dat vertegenwoordigers uit de hele varkenssector hebben gehouden in Dalfsen.

De participanten in het debat op het bedrijf van Johnny Hogenkamp benadrukten bovendien dat met nieuwe samenwerkingsverbanden tussen verschillende partijen in de keten voordelen vallen te halen. Dergelijke samenwerkingsverbanden moeten niet gebaseerd zijn op macht, maar op kracht. Er moet voldoende vertrouwen zijn tussen de verschillende ketenpartijen, was een conclusie.Door goede samenwerking en efficiënter werken in de keten kunnen in eerste instantie verliezen per varken worden beperkt. ”Er valt al gauw een dubbeltje per kilo te halen”, aldus Hogenkamp. Aan het debat dat was voorbereid door een kerngroep deden vertegenwoordigers uit de hele sector mee.

Het idee voor het rendementsdebat is in juni ontstaan tijdens de opening van Hogenkamps nieuwe stallen. Aanleiding vormde onder meer de onvrede die er is over de margeverdeling in de varkenskolom, waarbij de varkenshouder de onderliggende partij is. De afgelopen maanden stak Hogenkamp veel energie in de goede voorbereiding van het debat.

De eerste reacties op de uitkomsten van het debat zijn erg positief. ”We zijn de fase van bewustwording wel voorbij, het gaat nu om verder concrete invulling van initiatieven”, aldus Hogenkamp. De kerngroep wil dan ook op korte termijn weer bij elkaar komen om verdere initaiteven te ontplooien. De verwachting is dat enkele nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan die meerwaarde kunnen creëren. Binnen de verbanden moet voldoende ruimte zijn voor de verschillende ondernemers. ”We moeten niet de fout maken die ze in Denemarken hebben gemaakt. Alles werd van bovenaf geregeld, met als gevolg dat de ondernemers in slaap vielen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.