Home

Achtergrond 154 x bekeken

IJsland heeft nieuwe regering

De Sociaal-Democratische Alliantie (SDA) en Links-Groen vormen de nieuwe regering van IJsland. Dat heeft de beoogd premier in het nieuwe kabinet, Jóhanna Sigurdardóttir, zondag bekendgemaakt.

De regering-Sigurdardóttir moet vooral de teloorgang van de IJslandse economie een halt toeroepen. De regeringspartijen willen onder meer het toezicht op de financiële markten aanscherpen en toenadering zoeken tot de Europese Unie.

De beide linkse partijen vormen een minderheid in het IJslandse parlement. Ze krijgen echter de gedoogsteun van de liberale Progressieve Partij. In april of mei worden vervroegde verkiezingen gehouden. Uit de eerste peilingen blijkt dat Links-Groen afstevent op een ruime zege. De SDA hoopt haar verlies beperkt te kunnen houden.

De vorige premier, Geir Haarde, diende afgelopen maandag het ontslag van zijn regering in vanwege de economische malaise in het land. Door de kredietcrisis is de economie van IJsland ingestort. De werkloosheid en de inflatie lopen hard op en het land heeft de hulp van het buitenland nodig om het hoofd boven water te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.