Home

Achtergrond 278 x bekeken

IGC: tarweproductie daalt in de wereld

Het adviesbureau International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld volgend seizoen 2009/2010 totaal 650 miljoen ton tarwe oogst.

Dat is 37 miljoen ton minder dan dit seizoen. Maar het ligt nog wel boven het gemiddelde van de laatste jaren, stelt de IGC.

De tarweopbrengsten zullen volgend seizoen vooral dalen in de EU, Rusland, Oekraïne, de VS en China, stelt de IGC in het jongste rapport over de graanmarkt. Het IGC verwacht dat boeren hun tarweareaal inkrimpen omdat de prijzen zijn gedaald. Ook zijn de productiekosten toegenomen waardoor de tarweteelt minder aantrekkelijk is geworden. Het wintergraan staat er over het algemeen goed bij op het Noordelijk Halfrond, meldt de IGC. "Maar door de krimp van het areaal daalt de totale tarweproductie."

Het IGC schat dat de wereld dit seizoen 2008/2009 totaal 687 miljoen ton tarwe produceert. Deze prognose is 4 miljoen ton verhoogd ten opzichte van eind november.

Het verbruik van tarwe komt dit seizoen op 648 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton minder dan de IGC eind november inschatte. De IGC verwacht dat de consumptie minder snel groeit door de economische recessie. De wereldvoorraad aan het eind van dit seizoen schat de IGC op 155 miljoen ton tarwe. Dat is 38 miljoen ton meer dan aan het begin van dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.