Home

Achtergrond

Hongarije betaalt minder hectaretoeslag

Hongarije gaat akkerbouwers niet de maximale hectaretoeslagen betalen.

De overheid doet dat vanwege de financiële crisis. In 2004 werd de EU uitgebreid met tien nieuwe lidstaten, waaronder Hongarije. De hectaretoeslagen in de tien nieuwe lidstaten zitten nog niet op het niveau van die in de vijftien oude lidstaten. De overheden van de toegetreden landen mogen een vastgesteld maximum aan hectaretoeslagen betalen aan akkerbouwers.

De Hongaarse overheid gaat dat maximum volgend jaar niet uitkeren, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “Een reden zou kunnen zijn dat de financiële positie van Hongarije dat niet toelaat. De akkerbouwers hebben daardoor minder geld voor kunstmest, gewasbescherming en zaaizaad.”

Interventie

De graantelers in heel Oost-Europa hebben last van de financiële moeilijkheden waar hun overheden mee te maken hebben. Tot en met vorige week is in de EU 802.313 ton graan aangeboden voor interventie. Tot nu toe is 61.074 ton overgenomen, zegt de productschapwoordvoerder.

“Daarvan is 57.288 ton gerst, dat voornamelijk is overgenomen door Duitsland. De lidstaten moeten de interventie voorfinancieren. Daardoor nemen Oost-Europese landen vrijwel geen graan over. Akkerbouwers die graan hebben aangeboden hebben nog steeds geen geld ontvangen. Daarom is tot nu toe erg weinig graan aangeboden voor interventie”, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.